BUGARSKA PRAVOSLAVNA CRKVA ZGROŽENA: Nemoguće prećutati – otvaranje OI uvreda za ceo hrišćanski svet

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 23:00

UMETNIČKI prizori koji su prikazani na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu uvredili su ceo hrišćanski svet, saopštio je sveti Sinod Bugarske pravoslavne crkve.

БУГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЗГРОЖЕНА: Немогуће прећутати – отварање ОИ увреда за цео хришћански свет

FOTO: Tanjug/AP

-Predstavljeni umetnički likovi, nezavisno od motiva, koje propagiraju organizatori, protivrečni su i apsolutno se ne poklapaju sa hrišćanskim jevanđeljskim moralom, hrišćanskim duhovnim životom, kao i sa ljudskim razumom, prirodnim ljudskim pravima, sa vekovima starim evropskim estetskim kriterijumima i klasičnim idealom lepote ‘u zdravom telu, zdrav duh’, koji je u osnovi ideje Olimpijskih igara, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, vulgarnost i idejni nedostatak dobrog ukusa samo su deo problema.

-Važniji je taj izazivački, diskriminatorski pristup koji vređa religiozna osećanja hrišćanskih vernika, koje ne možemo prihvatiti i prećutati, navodi se u saopštenju.

Prethodno, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da su Olimpijske igre u Parizu čista sramota, olimpijski pokret treba da se razbije i ponovo izgradi na transparentnim sportskim principima.

Podsetimo, tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 26. jula, demonstrirana je provokativna parodija na delo Leonarda da Vinčija „Tajna večera”. Pored toga, događaj je obeležio niz incidentnih situacija: olimpijska zastava u blizini Ajfelove kule bila je okačena na jarbolu naopačke, a spikeri na stadionu objavili su da su sportisti iz Južne Koreje predstavnici Severne Koreje. Gledaoci su zbog slabe vidljivosti počeli da napuštaju tribine i pre početka programa.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića