FRANCUSKO PREDSEDNIŠTVO BANKROTIRALO: Večera za Kralja Čarlsa Trećeg i razne bahanalije ispraznile Makronovu kasu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 07. 2024. u 00:11

DEKADENTNA večera koja je koštala skoro 475.000 evra, a koju je za britanskog kralja Čarlsa Trećeg priredio francuski predsednik Emanuel Makron, gurnula je Jelisejsku palatu u rekordno visok deficit.

ФРАНЦУСКО ПРЕДСЕДНИШТВО БАНКРОТИРАЛО: Вечера за Краља Чарлса Трећег и разне баханалије испразниле Макронову касу

Foto: Goran Čvorović

Prema izveštaju koji je objavila francuska revizorska institucija, ljubav prema velikim gestovima i raskošnoj trpezi potpuno je vidljiva u reviziji budžeta.

Potrošnja Jelisejske palate, koja uključuje i troškove predsednikove diplomatske dužnosti, kao i administraciju, osoblje obezbeđenje i upravljanje imovinom, dostigla je neverovatnih 125 miliona evra, što je za 8,3 miliona evra u minusu, piše "Politiko".

Među najvećim izdacima su dve luksuzne večere sa indijskim premijerom Narendrom Modijem i kraljem Čarlsom Trećim.

Makron je ugostio šefa britanske države u septembru prošle godine u Versaju, na gozbi sa najmanje 160 zvanica, uključujući i pevača "Rolingstonsa" Mik Džegera i britanskog glumca Hjua Granta.

Večera, tokom koje su gosti uživali u plavom jastogu i ružama koštala je francusko predsedništvo skoro 475.000 evra, uključujući preko 165.000 evra za ketering i preko 40.000 evra za vino i druga pića.

Foto: EPA

Za prijeme van Jeliseja, kao što je doček Modija u Luvru u kojem mu je Makron pokazao neka od najposećenijih francuskih remek-dela, potrošeno je više od 400.000 evra.

Francuska revizorska institucija je kritikovala loše organizacione sposobnosti francuskog predsedništva u planiranju putovanja, ukazujući na to da je gubitak od 830.000 evra nastalo otkazivanjem 12 bespovratnih putovanja.

Samo planirano, ali otkazano putovanje u Nemačku u julu 2023. dovelo je do gubitaka od skoro 500.000 evra uglavnom zbog troškova prevoza i smeštaja.

Odgovarajući na pitanja o iznosima koji su navedeni u izveštaju, Jelisejska palata je rekla samo: "Francuska održava bliske diplomatkse odnose sa velikim brojem zemalja koje organizuju ekvivalentne događaje kada ih ugošćava šef države."

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića