KIJEV DIŽE UZBUNU: Rusi u Crnom moru po prvi put od početka sukoba rasporedili tri podmornice naoružane "kalibrima" (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 08. 2024. u 07:11

PRVI put od početka sukoba Rusija je istovremeno rasporedila tri podmornice, nosače krstarećih raketa, u regionu Crnog mora.

КИЈЕВ ДИЖЕ УЗБУНУ: Руси у Црном мору по први пут од почетка сукоба распоредили три подморнице наоружане калибрима (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Pre nekoliko sati se saznalo da su ruske trupe, nastavljajući napredovanje u pravcu Pokrovska u Donjecku, zauzele selo Volčje na pomenutom sektoru fronta. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je ovu vest.

Posle zauzimanja pomenutog naselja Volčije i ranije naselja Progres u Donjecku, moskovska vojska je, kako se navodi, preuzela kontrolu nad najvažnijim pozicijama celog Pokrovskog pravca. I Progres i Volčije su na relativno velikoj nadmorskoj visini, dajući taktičku prednost bilo kojoj vojsci koja ih kontroliše.

Ruski mediji javljaju da ruske snage napreduju u pravcu Pokrovska „zadovoljavajućim“ tempom. Sa svoje strane, ukrajinska vojska smatra da je napredovanje usporeno kao i da „Rusi nemaju dovoljno vojnika i opreme, zato nas stalno pritiskaju“.

Međutim, Kijev ne može efikasno da odbije jedinice Centra oružanih snaga Rusije, zbog čega se gubici u ukrajinskoj vojsci povećavaju.

Ruske trupe neprestano prave rupe u ukrajinskim odbrambenim linijama, zbog čega zauzimaju sve povoljnije pozicije. Drugim rečima, porazu Ukrajinaca kao da nema kraja i domino efekat padanja ukrajinskih sela izgleda da se neće brzo zaustaviti, jer je Moskva preuzela vođstvo u Donjecku.

Prema poslednjim informacijama, trenutno se vode teške borbe za kontrolu sela Vesoloje u istom sektoru rusko-ukrajinskog ratišta.

Foto MO Rusije

TRI RUSKE PODMORNICE U CRNOM MORU PO PRVI PUT

Istovremeno, prvi put se navodi da je Rusija istovremeno rasporedila tri ​​podmornice opremljene krstarećim raketama u Crnom i Azovskom moru. Ovo je izvestio predstavnik ukrajinske mornarice.

Iako nije otkrio više detalja o tom ruskom potezu, drugi Ukrajinci smatraju da formiranje tri podmornice u istoj oblasti u istom vremenskom periodu može ukazivati na neposredan raketni napad na Ukrajinu u pripremi.

Podsetimo, nekoliko dana ranije ukrajinska mornarica je objavila da je Rusija povukla sve svoje ratne brodove iz Azovskog mora zbog sve jačih napada ukrajinske vojske.

Međutim, kako se sada ispostavilo, ukrajinska radost nije dugo trajala i stvari su ponovo postale opasne za Kijev i ukrajinske gradove ugrožene smrtonosnim krstarećim projektilima ruske podmorničke flote.

Tačnije, a prema preciznim izvorima, najmanje tri dizel-električne podmornice projekta 636.3 klase Varšavjanka otišle su na borbeno dežurstvo u Crnom moru.

Ova informacija zaista ukazuje da postoji velika verovatnoća pripreme za masovni raketni udar na strateški važne objekte Oružanih snaga Ukrajine.

Prema izvorima, podmornice, poznate po slaboj vidljivosti, mogle bi da se koriste u kombinovanom udaru. U toku operacije, posade podmornica mogu da koriste od 12 do 16 strateških krstarećih raketa 3M14K Kalibar-PL.

Ove rakete, kao što već znate do sada, su veoma precizne i imaju veliki domet, što ih čini izuzetno efikasnim u pogađanju ključnih ciljeva na značajnim udaljenostima.

Podmornice klase Varšavjanka (NATO kodno ime „Improved Kilo”) smatraju se među najtišim podmornicama na svetu. Opremljeni su savremenim sistemima za detekciju i oružjem, što ih čini moćnim oruđem kako za odbrambene, tako i za ofanzivne misije.

PODMORNICE KLASE VARŠAVJANKA

Podmornice projekta 636.3, klase Varšavjanka pripadaju trećoj generaciji velikih dizel-električnih podmornica i smatraju se jednima od najtiših na svetu. Duge su 74 metra i imaju maksimalni deplasman od preko 3.900 tona.

Podmornice modifikovanog projekta 636.3 imaju veću borbenu moć u poređenju sa prethodnim projektima.

Optimalna kombinacija akustične prikrivenosti i dometa ciljeva, najnoviji inercijalni navigacioni sistem, napredni automatski informacioni i kontrolni sistem, moćno torpedno raketno naoružanje velike brzine osiguravaju da podmornice ove klase budu globalni prioritet u oblasti nenuklearnih konstrukcija podmornica.

Poboljšane podmornice klase Kilo nazivaju se trećom generacijom velikih dizel-električnih podmornica, koje su izgrađene u Admiralitetskim brodogradilištima za glavne flote ruske mornarice.

Foto Tanjug/AP

Prvobitno su se ove podmornice zvale Projekt 636.3, u zapadnim zemljama su definisane kao unapređena Kilo-klasa, što je nadograđena verzija podmornica Projekta 877 (Kilo-klasa).

Poboljšane podmornice klase Varšavjanka dizajnirane su za izvođenje protivbrodskih i protivpodmorničkih misija u plitkim vodama i imaju stelt tehnologiju sa proširenim borbenim dometom za dejstvovanje po kopnenim, površinskim i podvodnim ciljevima.

Podmornice projekta 636.3 spadaju među najtiše podmornice na svetu. Dug je 74 metra, ima deplasman od preko 3.900 tona i operativnu dubinu od 240 metara. Može da radi na maksimalnoj dubini od 300 metara i ima domet od 7.500 nautičkih milja.

Robusni trup daje podmornici mogućnost da evoluira do radne dubine od 240 metara sa maksimalnim zaronom od 300 metara. Podmornice imaju domet do 7.500 milja. Njihovo glavno naoružanje predstavlja raketni sistem Kalibar-PL.

RUSI SU IZGRADILI 12 PODMORNICA KLASE VARŠAVJANKA

Do danas je admiralitetsko brodogradilište u Sankt Peterburgu izgradilo dve serije od po šest podmornica projekta 636.3 klase Varšavjanka za Crnomorske i Tihookeanske flote.

Od toga je 11 već isporučeno, a poslednja je u završnoj fazi izgradnje i priprema se za puštanje u rad. Brodogradilište je već zaključilo četiri druga ugovora za izgradnju novih podmornica ovog tipa.

Jedna od njih je namenjena Baltičkoj floti, a tri Severnoj floti. Da će nove ruske podmornice klase Varšavjanka dobiti imena po gradovima u okupiranim ukrajinskim regionima, već smo pisali. Prva će se zvati Marijupolj.

Trenutno se u Baltičkom moru nalaze četiri dizel-električne podmornice klase Kilo. Dva od njih, Krasnodar i Novorosijsk, pripadaju Crnomorskoj floti i dovedeni su na popravku nakon završetka misija u Sredozemnom moru.

Druge dve podmornice, Magadan i Možajsk, koje su u sastavu Flote u Tihom okeanu, iako su završile državna ispitivanja, još nisu premeštene u Vladivostok.

Foto RIA Novosti

PORODICA RAKETA KALIBAR

Porodica raketa „kalibar” obuhvata nekoliko varijanti sa različitim sposobnostima, uključujući protivbrodske, napade na kopno i protivpodmorničke operacije.

Domaće varijante su osnovne verzije ove familije projektila; u pitanju su 3M54 i 3M14. Model za izvoz se zove Klub. Postoje dve glavne platforme za lansiranje: Kalibr-PL (izvozni klub-S), dizajniran za upotrebu sa podmornica, i Kalibr-NK (izvozni klub-N), dizajniran za površinske brodove.

Ove dve lansirne platforme mogu biti opremljene sledećim kombinacijama bojeve glave i navođenja: 3M54K, 3M54T, 3M14K, 3M14T.

Rakete „kalibar” imaju različite veličine u zavisnosti od platforme sa koje se lansiraju. Podmorničke verzije raketa „kalibar” obično imaju kalibar od 533 mm, dok površinski brodovi koriste verzije sa većim kalibrom od oko 0,6 metara.

Tačni kalibri mogu varirati u zavisnosti od specifične varijante i modela rakete „kalibar”.

Kalibar-M je nova verzija „kalibra” sa većom bojevom glavom i proširenim dometom na 4.500 km. U razvoju su brodske, podmorničke, vazdušne i kopnene verzije.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!