ROĐEN U IZBEGLIČKOM KAMPU, U IZRAELSKOM NAPADU MU UBIJENA TRI SINA: Ko je bio Ismail Hanije, ubijeni politički lider Hamasa

Novosti online

31. 07. 2024. u 08:08

POLITIČKI lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u svojoj rezidenciji u Teheranu, rođen je u izbegličkom kampu Šati u Gazi 1962, nakon što su njegovi roditelji pobegli iz grada Askalana posle stvaranja države Izrael 1948. godine.

РОЂЕН У ИЗБЕГЛИЧКОМ КАМПУ, У ИЗРАЕЛСКОМ НАПАДУ МУ УБИЈЕНА ТРИ СИНА: Ко је био Исмаил Ханије, убијени политички лидер Хамаса

FOTO: Tanjug/AP

Hanije je studirao na institutu El Azhar u Gazi, a kasnije na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde je diplomirao arapsku književnost, piše Al Džazira.

Dok je bio na univerzitetu 1983. pridružio se Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa.

U grupi je blisko sarađivao sa suosnivačem Hamasa, šeikom Ahmedom Jasinom, a na funkciju političkog lidera izrabran je 2017, zamenivši Haleda Mešala.

Izraelske vlasti nekoliko puta su zatvarale Hanijea, a on je napustio Pojas Gaze 2019, nakon nekoliko atentata i od tada je živeo u egzilu u Kataru.

U izraelskom napadu na severnu Gazu u aprilu, ubijena su njegova tri sina i najmanje troje unuka.

Korpus Čuvara Islamske revolucije saopštio je jutros da su Hanije i njegov telohranitelj ubijeni u Teheranu, gde je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

Niko zasad nije preuzeo odgovornost za ubistvo.

Hamas je ubistvo nazvao ozbiljnom eskalacijom i zapretio ratom za oslobođenje Jerusalima.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića