"UKRAJINA UCENJUJE MAĐARSKU I SLOVAČKU" Moskva: Odluka o blokadi isporuka nafte svedoči o neodgovornosti Kijeva

Novosti online

31. 07. 2024. u 12:36

UKRAJINA uz odobrenje zapadnih pokrovitelja ucenjuje Mađarsku i Slovačku tako što blokira isporuke ruske nafte cevovodom „Družba“, rekao je zamenik predstavnika ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nastasjin.

УКРАЈИНА УЦЕЊУЈЕ МАЂАРСКУ И СЛОВАЧКУ Москва: Одлука о блокади испорука нафте сведочи о неодговорности Кијева

Foto AP

- Odluka režima Vladimira Zelenskog o prekidu transporta nafte u Mađarsku i Slovačku samo svedoči o neodgovornosti Kijeva i sklonosti za trivijalne ucene - rekao je Nastasjin na brifingu za novinare.

S druge strane, u Briselu su za ruske medije rekli da je ova blokada u interesu Evropske komisije i da se time može objasniti pasivnost EK.

Podsetimo, i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je rekao da blokiranje isporuka ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nije izmišljeno u Kijevu, već u Briselu da bi se ucenjivale zemlje koje podržavaju mir.

- Prošlo je više od nedelju dana, a Evropska komisija ništa nije uradila. Postoje samo dve opcije. Evropska komisija je ili preslaba da natera državu-kandidata (Ukrajinu) da poštuje fundamentalne interese dveju zemalja-članica EU, ili cela ova stvar nije izmišljena u Kijevu, već u Briselu, i nije ukrajinska vlada, već Evropska komisija ta koja želi da uceni dve zemlje koje se zalažu za mir - napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

U Kijevu navode da su spremni da reše pitanje tranzita ruske nafte u Slovačku ukoliko Bratislava pokrene mehanizam predviđen sporazumom o pristupanju u Evropsku uniju, izjavio je zamenik ministra energetike Ukrajine za digitalni razvoj, digitalnu transformaciju i digitalizaciju Roman Andarak.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI AVION SU-34 U AKCIJI: Pogledajte kako pilot bombarduje metu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića