"POLITIKO" OTKRIVA: EU htela da izrazi zabrinutost zbog izbora u Venecueli - veto Mađarske onemogućio zajedničku izjavu

Novosti onlajn

31. 07. 2024. u 14:35

EVROPSKA unija nije mogla da izađe sa zajednički saopštenjem u kojem bi izrazila zabrinutost zbog rezultata predsedničkih izbora u Venecueli zbog veta Mađarske, piše „Politiko“.

ПОЛИТИКО ОТКРИВА: ЕУ хтела да изрази забринутост због избора у Венецуели - вето Мађарске онемогућио заједничку изјаву

Foto: Tanjug/ AP

- Zemlje EU su htele da usvoje zajedničku izjavu u kojoj bi izrazile zabrinutost zbog rezultata izbora u Venecueli, ali to je sprečio stav Budimpešte - navodi se u članku.

Kako se navodi, šef evropske diplomatije Žozep Borelj je potom objavio saopštenje u svoje ime u kojem je istaknuto da „izjave domaćih i stranih posmatrača“ ukazuju na to da su izbori u Venecueli navodno prošli u senci brojnih prekršaja.

- Dok rezultati glasanja ne budu objavljeni i provereni, oni ne mogu biti priznati - napisao je Borelj na društvenim mrežama.

Na osnovu obrađenih 80 odsto glasačkih listića, predsednik Venecuele Nikolas Maduro osvojio je 51,2 odsto glasova i pobeđuje na predsedničkim izborima, saopštila je ranije izborna komisija te zemlje.

Nakon predsedničkih izbora zemlju su zahvatili protesti.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKI AVION SU-34 U AKCIJI: Pogledajte kako pilot bombarduje metu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo