ZA PASOŠ - DVE GODINE U ARMIJU! Stranci koji žele da dobiju rusko državljanstvo moraće da se prijave u vojnu evidenciju

Branko Vlahović Od stalnog dopisnika - MOSKVA

31. 07. 2024. u 15:17

Stranci koji žele da dobiju rusko državljanstvo ubuduće će morati da budu spremni da ih mobilizuju i pošalju na služenje vojnog roka od dve godine, predlog je o kome se raspravlja u ruskom parlamentu. Predsednik Ruske dume Vjačeslav Volodin predložio je da svi stranci koji dobiju ruske dokumente automatski budu uvedeni u vojnu evidenciju.

ЗА ПАСОШ - ДВЕ ГОДИНЕ У АРМИЈУ! Странци који желе да добију руско држављанство мораће да се пријаве у војну евиденцију

Foto: RIA.RU

Do sada je veliki broj građana bivših sovjetskih republika, pogotovo iz Azije, bilo zainteresovano za dobijanje ruskih dokumenata, jer im je to olakšavalo boravak i rad u Rusiji, a dobijali su i besplatno zdravstveno osiguranje. Mnogi gastarbajteri su po dobijanju državljanstva dovodili svoje porodice da žive u Rusiju.

Za strance će sada biti podignut rok dokle ih mogu pozivati u vojsku. Predsednik Istražnog komiteta Ruske federacije general Aleksandar Bistrikin, koji je izneo ovaj predlog, smatra da ih treba slati prvo da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji, a onima koji odbiju da idu u armiju oduzme rusko državljanstvo.

Oni koji dobiju rusko državljanstvo, smatra general, treba da budu u jedinicama gde su vojnici koji su potpisali ugovor sa Ministarstvom odbrane i za to dobijaju mesečno 2.100 evra. Već je pojačana kontrola migranata koji moraju da prođu, ne samo zdravstvene preglede, već i policijske mere.

Savet ruskog parlamenta je raspravljao o inicijativi i zadužio generala Andreja Kartapolova, predsednika Komiteta za odbranu, kao i Irinu Jarovu, potpredsednicu parlamenta da sa grupom poslanika pripreme predlog zakona.

Rusija nije jedinstvena zemlja gde dobijanja državljanstva vezuju sa služenjem u armiji. Amerikanci tako godinama privlače u vojsku Latinoamerikance kojima obećavaju, posle povratka iz rata, državljanstvo.

Prema najnovijim podacima Ruske državne statistike od ukupnog broja gastarbajtera, 55 odsto su muškarci, a ostalo su žene. Najviše ih dolazi iz Tadžikistana i Kirgistana. Većina ih ima završenu osnovnu školu, ili zanat. Simboličan je broj sa višim obrazovanjem. Pošto je većina muškaraca došljaka u dobi od 20 do 24 godine, u Moskvi je to bio razlog da se počne razmišljati da oni koji hoće rusko državljanstvo moraju da idu u vojsku.

Prema podacima UN 2020, u Rusiji je bilo 11,5 miliona gastarbajtera i ona je bila na četvrtom mestu, posle SAD, Nemačke i Saudijske Arabije. Ali, već 2022. broj migranata u Rusiji se povećao na 12,7 miliona.

Volodin je pre par dana najavio više federalnih zakona kojim će se povećati i kontrola migranata. Već je usvojen predlog o deportaciji gastarbajtera koji su prekršili ruski zakon, ili nemaju pravo boravka. Za migrante će biti uvedeno niz ograničenja kao što je kupovina nekretnina, ili automobila. Raspravlja se i o zabrani vožnje sa stranim dozvolama. Oni koji rade u Rusiji moraće da polože vozački ispit, jer se sumnja da su mnogi kupili dokumenta u svojim zemljama, a u Rusiji često rade kao taksisti. Pooštriće se i kontrola znanja ruskog jezika.

Srba sve manje u Rusiji

Broj građana Srbije, ali i onih iz drugih bivših jugoslovenskih republika koji rade u Rusiji je sve manji. Dugo se baratalo starim podacima međutim, službena statistika pokazuje da je 2021. godine bilo samo 2.300 građana Srbije koji su imali radne dozvole u Rusiji. Tome treba pridodati i par stotina Srba koji su oženjeni Ruskinjama i imaju ruska državljanstva. Mnogi su se Srbi građevinari vratili iz Rusije jer je sve teže dobiti posao po povoljnoj ceni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!