"SAD SAUČESNIK U UBISTVU HANIJEA": Oglasilo se iransko Ministarstvo spoljnih poslova

Tanjug

31. 07. 2024. u 15:53

IRANSKO Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas Sjedinjene Američke Države za saučesništvo u ubistvu političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

САД САУЧЕСНИК У УБИСТВУ ХАНИЈЕА: Огласило се иранско Министарство спољних послова

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP

- Ministarstvo spoljnih poslova ističe odgovornost američke vlade kao saučesnika u izvršenju ovog gnusnog terorističkog akta i nastavka okupacije i genocida nad Palestincima od strane cionističkog režima - navodi se u saopštenju.

Ističe se da taj "teroristički akt" ne predstavlja samo grubo kršenje principa i normi međunarodnog prava i Povelje UN, već i "ozbiljnu pretnju međunarodnom miru i regionalnoj bezbedosti“, prenosi Tass.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov telohranitelj ubijeni u Teheranu, gde je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Hamas je ubistvo u navodnom vazdušnom napadu nazvao ''ozbiljnom eskalacijom'' i zapretio ''ratom za oslobođenje Jerusalima''.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaj kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obaveštajna agencija Mosad, navodi američka agencija.

BONUS VIDEO: ERUPCIJA VULKANA SA 4000 METARA: Pogledajte planinu Huči u Japanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića