BLINKEN OBELODANIO: Obustavljamo pomoć!

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

31. 07. 2024. u 18:27

SJEDINjENE Američke Države obustavljaju pomoć za Gruziju, pošto akcije njene vlade nisu u skladu sa težnjama da uđe u NATO, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

БЛИНКЕН ОБЕЛОДАНИО: Обустављамо помоћ!

FOTO: AP/Tanjug

- Nakon antidemokratskih akcija gruzijske vlade, 23. maja, najavio sam sveobuhvatnu reviziju bilateralne saradnje između Sjedinjenih Država i Gruzije. Kao rezultat, SAD obustavljaju pomoć u vrednosti od 95 miliona dolara, koja je direktno usmerena na podršku Vladi Gruzije - rekao je Blinken, prenosi TASS.

"RIA Novosti" podsećaju da je sredinom maja pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen rekao da bi Vašington mogao da uvede personalne sankcije rukovodstvu Gruzije, ukoliko usvojeni zakon o stranim agentima ne bude u skladu sa međunarodnim standardima.

O'Brajen je dodao i da Vašington, takođe, može obustaviti i finansijsku pomoć Gruziji, ukoliko tamošnje vlasti budu gledale na SAD kao na protivnika. 

Podsetimo, EU i SAD su kritikovale gruzijski zakon o stranim agentima, koji je stupio na snagu 3. juna. Usvajanje zakona izazvalo je proteste, a predsednica zemlje je uložila veto, koji je kasnije odbačen. Iz EU su poručili da usvajanje zakona o stranim agentima negativno utiče na ulazak Gruzije u EU. Ambasador EU u Gruziji je tim povodom rekao da je integracija Gruzije u Uniju iz tog razloga zaustavljena.

Pomenuti zakon o stranim agentima je trn u oku zapadnom svetu koji ga je nazvao "ruski zakon", aludirajući na sličan propis koji je u Rusiji na snazi od 2012. godine. Međutim, malo ko od njih pominje da zakon gotovo identičnog imena postoji i u SAD, i to još od 1938. godine, kao i da se usvajanje takvog propisa razmatra i u Evropskoj uniji. 

Zakon predviđa registrovanje neprofitnih pravnih lica i medija čiji prihod dolazi iz inostranstva, a naročito ako je veći od 20 odsto.

Pored toga, sve organizacije koje "promovišu interese stranih snaga" moraju biti registrovane u državnom registru. U ovom slučaju, takve organizacije će morati da prikažu primljeni prihod i da popune deklaraciju, inače ih očekuje kazna od 25.000 larija.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: PROSLAVA RATNE MORNARICE: Vladimir Putin prisustvovao glavnoj paradi u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SATANISTIČKI SMEĆARI! Nemanja Majdov posle eliminacije sa Olimpijskih igara osuo drvlje i kamenje na sudije: Neću da vam se klanjam!