PUT DO MIRA MORA BITI KROZ DIPLOMATSKE PREGOVORE: Savet bezbednosti UN pozvao na pojačanje diplomatskih napora nakon ubistva lidera Hamasa

Novosti online

01. 08. 2024. u 07:57

SAVET bezbednosti UN pozvao je na pojačanje diplomatskih napora kako bi se sprečio rat šireg obima na Bliskom istoku, nakon ubistava lidera militantnih grupa Hamas i Hezbolah.

ПУТ ДО МИРА МОРА БИТИ КРОЗ ДИПЛОМАТСКЕ ПРЕГОВОРЕ: Савет безбедности УН позвао на појачање дипломатских напора након убиства лидера Хамаса

Foto: Tanjug/AP

Kina, Rusija i Alžir osudili su sinoć ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, koje je iranski ambasador u UN nazvao aktom terorizma, dok su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska istakle da Iran podržava destabilizujuće aktere u regionu.

- Bojimo se da je region na ivici sveopšteg rata - rekla je u sredu zamenica predstavnika Japana u UN Šino Micuko i pozvala međunarodnu zajednicu da spreči takav sukob.

Fu Cong, kineski ambasador u UN, rekao je da je neuspeh u postizanju primirja u Gazi odgovoran za pogoršanje tenzija, prenosi Rojters.

- Zemlje sa velikim uticajem moraju da izvrše veći pritisak i da rade energičnije da ugase plamen rata u Gazi - rekao je on.

Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord pozvala je na smirenost i uzdržanost, i ponovila poziv za hitan prekid vatre u Gazi.

Ona je napomenula da Izrael i Hamas moraju ponovo da se posvete mirovnom procesu koji bi rezultirao rešenjem sa dve države sa sigurnim Izraelom i suverenom palestinskom državom.

- Put do mira mora biti kroz diplomatske pregovore. Dugoročni mir neće biti obezbeđen bombama i mecima - rekla je Vudvordova.

Robert Vud, zamenik američkog ambasadora u UN, pozvao je članove Saveta bezbednosti koji imaju uticaj na Iran „da pojačaju pritisak na njega da prestane s eskalacijom sukoba protiv Izraela i drugih aktera”.

Iranski ambasador u UN Amir Said Iravani rekao je da je Teheran dosledno pokazivao maksimalnu uzdržanost, ali da zadržava pravo da odlučno odgovori.

On je pozvao Savet bezbednosti da osudi Izrael i kazni ga sankcijama.

Zamenik predstavnika Izraela u UN Džonatan Miler pozvao je Savet bezbednosti da osudi Iran zbog podrške regionalnom terorizmu i poveća sankcije Teheranu.

-Odbranićemo se i odgovoriti velikom silom protiv onih koji nam nanose štetu - rekao je Miler i pozvao svet da podrži Izrael.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SATANISTIČKI SMEĆARI! Nemanja Majdov posle eliminacije sa Olimpijskih igara osuo drvlje i kamenje na sudije: Neću da vam se klanjam!