SEVERNA KOREJA ŽELI PREGOVORE O NUKLEARNOM NAORUŽANJU SA SAD: Sastavlja se nova strategija razgovora ukoliko Tramp pobedi

Novosti online

01. 08. 2024. u 08:15

SEVERNA Koreja želi da ponovo otvori pregovore o nuklearnom naoružanju sa SAD ukoliko Donald Tramp osvoji novi mandat u Beloj kući, a zvaničnici u Pjongjangu sastavljaju novu strategiju pregovora, tvrdi severnokorejski diplomata Ri Il Gju koji je nedavno prebegao u Južnu Koreju.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ЖЕЛИ ПРЕГОВОРЕ О НУКЛЕАРНОМ НАОРУЖАЊУ СА САД: Саставља се нова стратегија разговора уколико Трамп победи

Foto Tanjug/AP

On je najviše rangirani severnokorejski zvaničnik koji je u skorije vreme prebegao u Južnu Koreju, gde je stigao prošlog meseca s Kube.

U prvom intervjuu za neki zapadni medij, Ri je za Rojters istakao da su glavni prioriteti Pjongjanga na spoljnopolitičkom planu SAD, Kina i Japan, a da je cilj ponovnog otvaranja pregovora s Vašingtonom ukidanje sankcija na programe naoružanja Severa, kao i oznake države koja sponzoriše terorizam, ali i obezbeđivanje finansijske pomoći.

Napomenuo je da su pregovori između Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Vijetnamu 2019. godine propali zbog toga što je Kim angažovao neiskusne vojne komandante da pregovaraju o nuklearnoj diplomatiji.

Ri je rekao da će ovog puta severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova upravljati pregovorima, zbog čega očekuje da Tramp neće biti u mogućnosti da ne da olakšice Severu zauzvrat.

On je rekao da je Pjongjang dobio pomoć od Rusije, a da je cilj blokiranje potencijalnih sankcija u budućnosti i ublažavanje postojećih što će, kako tvrdi, dati Severnoj Koreji veće mogućnosti u pregovorima s Vašingtonom.

Ri tvrdi da je Rusija „uprljala ruke” ilegalnim transakcijama sa Severnom Korejom, zbog čega Pjongjang više ne mora da se oslanja na SAD da ukinu sankcije, čime je takođe uklonjen jedan argument koji je Vašington mogao da koristi u pregovorima.

Japanski premijer Fumio Kušida prethodno je saopštio da je voljan da se sastane sa Kimom kako bi razgovarali o 17 japanskih državljana koje je Severna Koreja otela sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka.

Pjongjang je priznao otmicu 13 Japanaca, a Ri tvrdi da je Kim spreman da promeni poziciju u zamenu za finansijsku pomoć Tokija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

ERUPCIJA VULKANA SA 4000 METARA: Pogledajte planinu Huči u Japanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SATANISTIČKI SMEĆARI! Nemanja Majdov posle eliminacije sa Olimpijskih igara osuo drvlje i kamenje na sudije: Neću da vam se klanjam!