RUSI PRAVE DNEVNO 4.000 DRONOVA: Moskva dostigla prednost u broju bespilotnih letelica koju je imao Kijev na početku rata

Branko Vlahović Od stalnog dopisnika - MOSKVA

01. 08. 2024. u 11:39

Rusi su rapidno povećali proizvodnju dronova i sada ih dnevno prave 4.000.Ministar odbrane RF Andrej Belousov kazao je u razgovoru sa vojnicima koji ratuju na prvim linijama fronta da je realizovana naredba predsednika Vladimira Putina da se proizvodi dovoljno FPN-dronova. Tim dronovima vojnici mogu da osmatraju kretanje protivnika.

РУСИ ПРАВЕ ДНЕВНО 4.000 ДРОНОВА: Москва достигла предност у броју беспилотних летелица коју је имао Кијев на почетку рата

Foto: RIA

Donedavno su Ukrajinci, zahvaljujući pomoći zapadnih zemalja, imali više od Rusa tih malih dronova s kamerama. Zahvaljajući tim informacijama artiljerija gađa efikasnije i dronovi-samoubice mogu da pogode protivnike.

Belousov je obećao da će se nastaviti rast proizvodnje dronova, jer je linija fronta vrlo dugačka pa ih treba ih mnogo. Ukrajinci su upravo zahvaljujući dronovima uspevali da se brane, iako nisu imali dovoljnu podršku avijacije ni prednosti koju Rusi imaju u broju artiljerijskog oružja. Veliki broj tih dronova se obara, ali neki ipak stižu do cilja i izazivaju požare. Morskim dronovima Ukrajinci su već napravili veliku štetu ruskoj crnomorskoj floti, jer su pogodili 10 plovila od kojih su dva teže oštećena.

Na drugoj strani, nesporno je da ruski dronovi "lancet" kao i oni koje su nabavili od Irana, prave ogromne probleme Ukrajincima, jer pogađaju tenkove i druga oklopna vozila, kao i artiljerijsko oružje.

Vojna industrija u tri smene

Ruska državna korpoarcija "Rosteh" koja proizvodi avione "Su-34", "Su-57" kao i "Il-762 i "Jak-130", zatim helikoptere "Mi-28" i "Ka-52" kao i tenkove T-90 proriv" povećala je tri puta proizvodnju. Deset puta povećana je proizvodnja samohodnog artiljerijskog oružja, kazao je predsednik te koporporacije Sergej Čemezov u referisanju predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Čak 80 odsto tehnike koju ruska vojska koristi u Specijalnoj vojnoj operaciji proizvode kompanije u sastavu "Rosteha".

To što su potcenili važnost malih dronova koji se koriste na prvim linijama fronta, Rusi su skupo platili. Tek krajem leta 2022. ruska vojska je počela centralizovano da dobija iranske dronove "mohajer-6", kao i "šahed-136" i "šahed-191". Zatim su na front počeli da stižu "lanceti" firme "Zala" u sklopu korporacije "Kalašnjikov". Tek sredinom 2023. Rusija je uspela da stigne Ukrajinu po broju dronova.

Ukrajinci su priznavali da Rusi imaju bolja sredstva radioelektronske borbe, ali kasnije su se pojavljivali sve moderniji dronovi koji mogu da prođu tu elektronsku odbranu. Hvaljeni turski dronovi "bajraktar" postali su laka meta ruske PVO. Krajem 2023. u svim ukrajinskim brigadama su formirane čete operatora dronovima, a sada se razmatra pitanje formiranja posebnog roda vojske u kojem bi bili dronovi raznih veličina.

Sada se zaista vodi pravi rat dronova i sredstava elektronske borbe.Ukrajinci dobijaju delove od kojih prave dronove iz SAD i zemalja EU, a nabavljaju ih i od kineskih kompanija. Zapadna blokada nije uspela da spreči Ruse da takođe nabavljaju delove za dronove u inostranstvu.

Nevidljivi

U drugoj polovini ove godine u fabrici aviona u Novosibirskoj oblasti počeće serijska proizvodnja teških udarnih dronova S-to "ohotnik". Radi se o analogu ruskog aviona pete generacije, nevidljivom "Su-57".

Koncern "Kalašnjikov" će povećati proizvodnju raznih dronova, a u Tatarstanu se završava gradnja fabrike dronova "geranj-2". Zapadni mediji pišu da Rusi mesečno uspevaju da obore oko 10.000 ukrajinskih dronova. Zbog toga su zapadni sponzori obećali Kijevu da će u toku ove godine dobiti milione bespilotnih letelica. Sada mnogo Ukrajinaca gine od ruskih teških avionskih bombi protiv kojih nemaju efikasnu odbranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SATANISTIČKI SMEĆARI! Nemanja Majdov posle eliminacije sa Olimpijskih igara osuo drvlje i kamenje na sudije: Neću da vam se klanjam!