"BLOKIRAMO KOMPANIJE KOJE NE PRISTAJU NA NAŠE USLOVE": Redit traži da Majkrosoft plati za korišćenje podataka za obuku AI

Novosti online

01. 08. 2024. u 12:51

IZVRŠNI direktor internet foruma Redit Stiv Hafmen je nakon sklapanja ugovora sa kompanijama Open AI i Gugl o korišćenju podataka sa foruma za obuku veštačke inteligencije (AI) pozvao Majkrosoft i druge firme da takođe plate za podatke.

БЛОКИРАМО КОМПАНИЈЕ КОЈЕ НЕ ПРИСТАЈУ НА НАШЕ УСЛОВЕ: Редит тражи да Мајкрософт плати за коришћење података за обуку АИ

Foto Shutterstock

- Mi bez ovakvih ugovora nemamo nikakve informacije o tome kako se naši podaci prikazuju i za šta se koriste, tako da sada moramo da blokiramo kompanije koje ne pristaju na naše uslove - naveo je Hafmen.

On je posebno prozvao firme Majkrosoft, Antropik i Perpleksiti koje, prema njegovim rečima, odbijaju pregovore o korišćenju podataka sa Redita.

Kako se navodi, Redit je počeo da blokira veb-pretraživače kompanija sa kojima nema ugovor o podacima, tako da su rezultati pretrage vidljivi u Guglovom pretraživaču, ali ne i u pretraživaču Bing firme Majkrosoft.

Sve više tradicionalnijih medija traži da kompanije plate za korišćenje njihovog sadržaja za obuku modela veštačke inteligencije, prenosi portal Verdž.

-Mislim da se tradicionalna uloga pretraživača promenila i on sada služi i za sumiranje podataka i obuku AI, a na ove promene treba reagovati - dodao je Hafmen.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

ERUPCIJA VULKANA SA 4000 METARA: Pogledajte planinu Huči u Japanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!