EK PROCENILA: Mađarska i Slovačka nisu ugrožene zbog obustave isporuka ruske nafte preko Ukrajine

Novosti onlajn

01. 08. 2024. u 14:30

PRELIMINARNA analiza situacije povodom odluke Ukrajine da blokira tranzit ruske nafte preko svoje teritorije pokazala je da nije ugroženo snabdevanje Mađarske i Slovačke, izjavio je predstavnik Evropske komisije.

ЕК ПРОЦЕНИЛА: Мађарска и Словачка нису угрожене због обуставе испорука руске нафте преко Украјине

Foto: Goran Čvorović

„Imamo trenutnu preliminarnu analizu situacije. Ona, zapravo, sugeriše da nema neposrednih rizika za obezbeđenje isporuka u ove dve zemlje (Mađarska i Slovačka)“, rekao je portparol tokom brifinga, a preneseno je na sajtu EK.

Prethodno su se Budimpešta i Bratislava obratile EK zbog dejstava Ukrajine, koja je obustavila tranzit nafte ruske kompanije „Lukoil“ preko svoje teritorije.

Juče je komisija odložila razmatranje zahteva Mađarske i Slovačke jer su, navodno, bile potrebne dodatne informacije.

Situacija sa isporukama nafte u Evropu preko Ukrajine jeste problematična za potrošače, ali ne zavisi od Rusije, izjavio je prethodno novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Podsetimo, i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je rekao da blokiranje isporuka ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nije izmišljeno u Kijevu, već u Briselu da bi se ucenjivale zemlje koje podržavaju mir.

Evropska komisija je 5. decembra 2022. godine, u okviru sankcija Rusiji, zabranila morske isporuke ruske nafte u zemlje EU, ali su Mađarska i Slovačka obezbedile pravo da rusku naftu dobijaju naftovodom do kraja 2025. godine. Ova klauzula je izazvala aktivno protivljenje Evropske komisije.

Ukrajina je 17. jula obustavila tranzit nafte kompanije „Lukoil“ preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku jer je ova kompanija stavljena na crnu listu Kijeva. Snabdevanje ovih zemalja energentima iz Rusije se odvija preko gasovoda „Družba“, koji prolazi preko teritorije Ukrajine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKI AVION SU-34 U AKCIJI: Pogledajte kako pilot bombarduje metu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo