"KINA MOŽE DA ZAUSTAVI RAT" Zelenski: Vlada nema pravo da se odrekne teritorija

Tanjug

01. 08. 2024. u 15:03

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da se pitanje potencijalnog odustajanja od ukrajinskih teritorija u zamenu za bezbednosne garancije ne može rešiti bez volje ukrajinskog naroda, jer je to u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine.

КИНА МОЖЕ ДА ЗАУСТАВИ РАТ Зеленски: Влада нема право да се одрекне територија

Foto: Tanjug/AP

- Vlasti nemaju zvanično pravo da se odreknu teritorija. Da bi se to dogodilo, ukrajinski narod to mora da želi. Osim toga, ova opcija bi bila pobeda za ruskog predsednika Vladimira Putina - rekao je Zelenski u intervjuu francuskim medijima, prenosi Ukrinform.

On je dodao da Ukrajina nije dobila zvaničan predlog o ustupanju dela teritorija u zamenu za bezbednosne garancije EU ili NATO-a.

- Ukrajini niko zvanično ništa nije ponudio. A Ukrajina se nikada neće odreći svojih teritorija. Bilo koje pitanje u vezi sa teritorijalnim integritetom ne može da reši jedan predsednik, jedna osoba ili svi predsednici sveta bez ukrajinskog naroda. To je nemoguće. To je u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine - istakao je Zelenski.

On je naglasio da ako Kina želi, može naterati Rusiju da zaustavi ovaj rat.

- Voleo bih da nemaju posredničku misiju. Voleo bih da izvrše pritisak na Rusiju da okonča rat kao što pritiska SAD, kao što pritiska EU. I što je država jača, to je jači pritisak na Rusiju. Ne obrnuto. Čini mi se da će tada doći do brzog rezultata - smatra predsednik Ukrajine.

Dodao je i da bi voleo da Kina ima principijelan stav zasnovan na međunarodnom pravu.

Zelenski je takođe rekao da, nakon što ruske snage nisu uspele da zauzmu Harkov, njihov glavni cilj se promenio.

- Nakon što Rusi nisu uspeli da zauzmu Harkov, glavni cilj je istok. Konkretno, Slavjansk, Pokrovsk su za njih danas prioritet. Uostalom, tu je i Kostjantinovka, oni gađaju Toreck, već imaju planove za Slavjansk, ali ovo su planovi. Najveći broj naoružanja i protivtenkovskog naoružanja koncentrišu na Pokrovskom pravcu - rekao je Zelenski.

On je napomenuo da bi odgovor na ovu situaciju trebalo da budu novi paketi vojne pomoći partnera i jačanje PVO.

- Ne dozvolite da nas njihovi avioni pogode. Iako su, da budem iskren, već izgubili odgovarajući broj letelica, a gube i protivvazdušnu odbranu. Teško je boriti se sa njima na nebu. Činjenica je da je njihova flota brojnija, ali svejedno - rekao je Zelenski u intervjuu francuskim medijima.

BONUS VIDEO: RUSKI AVION SU-34 U AKCIJI: Pogledajte kako pilot bombarduje metu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo