STIGAO ISKANDER-1000: Ubitačna ruska raketa sada ima domet do 1000km, nadograđenu bojevu glavu i koeficijent odstupanja od 5 metara (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 08. 2024. u 16:00

RUSIJA razvija novu balističku raketu Iskander-1000, koja će biti ultimativni raketni sistem za bilo koju metu na zemlji, u budućem ratnom raskolu sa NATO-om, bar nama se čini da na to Moskva cilja sa takvim oružjem u rukama.

СТИГАО ИСКАНДЕР-1000: Убитачна руска ракета сада има домет до 1000км, надограђену бојеву главу и коефицијент одступања од 5 метара (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Izveštaji ističu domet do 1000 kilometara, preciznost i napredne sisteme navođenja.

Ruski mediji javljaju da odbrambena industrija zemlje trenutno razvija balističku raketu privremenog i nezvaničnog naziva Iskander-1000, koja ima domet do 1.000 kilometara sa nadograđenom bojevom glavom.

Prvi primerak ove rakete, uslovno nazvan Iskander-1000, navodno je delimično otkriven u maju 2024. putem snimka sa video snimka koji obeležava godišnjica ruskih oružanih snaga na poligonu raketa Kaspustin Jar.

Iskander-1000 pored dometa od 1000 km takođe ima mogući koeficijent odstupanja od cilja od 5 metara.

Masa nadograđene bojeve glave nije precizirana, ali se navodi da koristi „autonomni inercijalni sistem navođenja, moguće sa korekcijom satelitske navigacije, sa radarskim navođenjem na osnovu karte terena do ciljnog područja tokom završne faze leta“.

Za raketu, nezvanično nazvanu Iskander-1000, kaže se da je strukturno slična balističkoj raketi 9M723 taktičkog raketnog sistema Iskander i da se navodno može lansirati pomoću standardnog lansera Iskander.

Vredi napomenuti da Rusi u suštini uvode raketu Iskander-1000 usred pretnji Kremlja da će ponovo razmeštati rakete srednjeg dometa, ponavljajući suspenziju međunarodnog INF sporazuma.

-Rusi zaista rade na novoj balističkoj raketi Iskander sa dometom do 1000 km, izveštavaju i ukrajinski mediji, ali dodaju da je to posledica ruskog iskustva sa severnokorejskim balističkim projektilima KN-23, koje su korišćene za udar na Ukrajinu početkom 2024. godine, dometa 900 km.

U to vreme, rakete 9M723 koje su bile na raspolaganju ruskim snagama imale su maksimalni domet lansiranja do 500 kilometara.

Prema ruskim izvorima vesti upravo najnovije rakete Iskander dometa 1000 km pogodile su danas Kijev.

ISKANDER-1000 (NEZVANIČNE KARAKTERISTIKE)

Balistička raketa srednjeg dometa univerzalnog modularnog raketnog sistema zasnovanog na tehničkim rešenjima OTRK 9K720 Iskander-M. Raketa se razvija najmanje od 2024. godine u Konstruktorskom birou za mašinstvo (Kolomna).

Putin je 28. juna 2024. rekao da bi Rusija mogla da počne proizvodnju i raspoređivanje raketa srednjeg i manjeg dometa kao odgovor na raspoređivanje sličnih američkih raketnih sistema van njene nacionalne teritorije.

Ranije, 17. decembra 2023. godine, glavnokomandujući ruskih strateških raketnih snaga izjavio je da, ukoliko je potrebno, ruski vojno-industrijski kompleks može brzo da počne proizvodnju i obezbedi snabdevanje serijskim uzorcima raketnih sistema srednje i rakete kraćeg dometa trupama.

Foto printsrkin Iks@distant_earth83

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 6. maja 2024. godine dalo zvaničnu izjavu da Rusija počinje da proizvodi raketne sisteme srednjeg i kraćeg dometa.

Jedna od opcija za raketni sistem dometa do 1000 km mogla bi biti modifikovana balistička raketa kompleksa 9K720 Iskander-M sa ažuriranim motorom, sistemom upravljanja i modifikovanom bojevom glavom.

Nova raketa, verovatno za kompleks Iskander-M, prvi put je prikazana u video snimku posvećenom 78. godišnjici poligona Kapustin Jar (15.05.2024.).

Naziv “Iskander-1000” je dodeljen uslovno i nezvanično.

Foto Tanjug/AP

Lanseri: lanserski modul sa PU podupiračem kompleksa 9K720 Iskander-M. Prvi put prikazano na video snimku od 15. maja 2024.

Samohodni lanser je tipa SPU kompleksa 9K720 Iskander-M ili, eventualno, stvarni lanseri kompleksa Iskander-M.

Sistem upravljanja je autonomni inercijalni, verovatno sa sistemom korekcije zasnovanim na satelitskim navigacionim podacima. Moguće sa radarskim navođenjem na osnovu mape područja u ciljnom području u završnoj fazi leta.

Pogonski sistem čini raketni motor na čvrsto gorivo sličan raketnom motoru 9M723, verovatno povećane veličine. Možda je korišćena nova vrsta mešanog čvrstog raketnog goriva na bazi oktogena sa specifičnim impulsom do 480 jedinica.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!