RUSKI AVION SLETEO U ANKARU: Zbog razmene zatvorenika između SAD i Rusije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 08. 2024. u 16:16

RUSKI avion, koji je iz Vnukova poleteo ka Turskoj, sleteo je u Ankaru, pokazuju podaci portala Flightradar24 nakon što su se u medijima pojavile informacije o razmeni zarobljenika, među kojima je novinar Volstrit džornala Evan Gerškovič koji je osuđen u Rusiji za špijunažu.

РУСКИ АВИОН СЛЕТЕО У АНКАРУ: Због размене затвореника између САД и Русије

Foto: Printskrin

Portal CNN preneo je, pozivajući se na neimenovanog predstavnika američke administracije, da se "upravo sada" odvija velika razmena zatvorenika u kojoj učestvuju Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Rusija i druge zemlje.

Ranije je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da Kremlj ne komentariše temu priprema za moguću razmenu zatvorenika.

Kako navodi Flightradar24, avion Tu-2 04 poleteo je iz Vnukova u 12.43 po moskovskom vremenu u pravcu Ankare i sleteo na odredište oko 16.20 po moskovskom vremenu.

Ranije su turska novinska agencija IHA javila da tursko obaveštajno odeljenje koordinira razmenu između Rusije i SAD u Ankari novinara Volstrit džornala Evana Gerškoviča za nekoliko Rusa.

Gerškovič je uhapšen u martu 2023. i osuđen je na 16 godina zatvora maksimalne bezbednosti zbog špijunaže.

Tema moguće razmene Gerškovića pokrenuta je u intervjuu ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog novinara Takera Karlsona - ruski predsednik je s tim u vezi pomenuo čoveka koji je "iz patriotskih razloga eliminisao razbojnika u jednoj od evropskih prestonica".

Očigledno je reč o Vadimu Sokolovu (Krasikovu), koji služi doživotnu kaznu zbog optužbi za ubistvo Zelimkana Hangošvilija u Berlinu, iako to nije direktno potvrdio sekretar za štampu šefa države Dmitrij Peskov.

Advokat Rusa Romana Seleznjeva, osuđenog u SAD, Igor Litvak, rekao je u sredu za RIA Novosti da su podaci njegovog klijenta nestali iz zatvorske baze podataka. Seleznjeva su kidnapovale američke obaveštajne službe na Maldivima 2014. i potom je osuđen u SAD na 27 godina zatvora.

Advokat Rusa Aleksandra Vinika, Arkadij Buh, rekao je za RIA Novosti da ne može da komentariše glasine o navodnoj razmeni zatvorenika između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država "dok se nešto ne dogodi", odbijajući da otkrije informacije o tome gde se trenutno nalazi njegov klijent.

Ranije je američki sud odložio izricanje presude Viniku za 2025. godinu zbog "složenosti slučaja", rekao je advokat.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORALA DA SE BORI SA MUŠKARCEM NA OLIMPIJADI?! Svet je u šoku kroz šta je prošla Italijanka, slomljen joj nos, a sportu - srce (VIDEO)