AMERIKA KAO SLON U STAKLARSKOJ RADNJI Poruka ruskog ambasadora - Zato Bliski istok „gori“

Novosti onlajn

01. 08. 2024. u 16:18

IZRAEL, koji je organizovao ubistvo lidera političkog krila Hamasa Ismaila Hanijea, uživa otvorenu podršku SAD – situacija na Bliskom istoku je trenutno krajnje opasna i nije jednostavno ugasiti „požar“, izjavio je ambasador Rusije u Izraelu Anatolij Viktorov.

АМЕРИКА КАО СЛОН У СТАКЛАРСКОЈ РАДЊИ Порука руског амбасадора - Зато Блиски исток „гори“

Foto: Tanjug/AP

- Mislim da je glavni razlog to što izraelska strana uživa bezuslovnu, otvorenu podršku Sjedinjenih Američkih Država, koje se, ponašaju apsolutno neodgovorno u trenutnoj situaciji, što bi se reklo, kao slon u staklarskoj radnji - rekao je diplomata za televiziju „Rusija 24“ zbog čega je Izrael odlučio da ubije lidera Hamasa.

Ambasador smatra da su SAD mogle da budu informisane o atentatu koji je pripremao Izrael.

- Uzimajući u obzir nivo bilateralnih odnosa SAD i Izraela, apsolutno mogu da pretpostavim da je Vašington u određenoj meri bio informisan ili možda čak i uključen u neke akcije. Ali to su pretpostavke, koje ne mogu da potvrdim - naglasio je on.

Viktorov je naveo da evropske i američke diplomate sada pozivaju na suzdržanost snage koje su već odavno potvrdile da su spremne na to, ali su sada isprovocirane.

- Suzdržanost je prava reč. Upravo takav pristup može da ugasi trenutni plamen. Nadam se da će ti napori evropske i američke diplomatije dovedu do pozitivnog rezultata - objasnio je ruski ambasador.

Prema proceni Rusije i mnogih drugih država, pre svega na Bliskom istoku, nijedna njihova zemlja nije zainteresovana za eskalaciju sukoba ili njegovo pretvaranje u regionalni ili još krupniji rat, istakao je Viktorov.

- Izlažemo izraelskim partnerima naš stav - dodao je.

Palestinski pokret Hamas u sredu je saopštio da je lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije poginuo u izraelskom napadu na njegovu rezidenciju u iranskoj prestonici Teheranu, gde se nalazio kako bi učestvovao na inauguraciji novog iranskog predsednika. Pokret je za njegovu smrt okrivio Izrael i Sjedinjene Američke Države i saopštio da napad neće ostati bez odgovora.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKI AVION SU-34 U AKCIJI: Pogledajte kako pilot bombarduje metu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVE STANICE KARAVANA HUMANOSTI – VELIKA AKCIJA ZA POMOĆ ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NASTAVLJENA U SMEDEREVU I KRALJEVU