HAMNEI NAREDIO DIREKTAN NAPAD NA IZRAEL? Netanijahu Hamas, Hezbolah i Hute nazvao "iranskom osovinom zla" i najavio opštu borbu

A.Vojinović

02. 08. 2024. u 07:35

SPREMNI smo za svaki scenario i stajaćemo ujedinjeni i odlučni protiv svake pretnje. Od početka rata jasno sam stavio do znanja da se borimo protiv iranske osovine zla. To su Hamas, Huti i Hezbolah. Govorio sam o tome nedavno u američkom Kongresu. Proteklih dana zadali smo težak udarac svakome od njih. Pre tri nedelje smo gađali šefa štaba Hamasa Mohameda Deifa, zatim i Hute u jednoj od najdalekosežnijih operacija, a ove sedmice šefa štaba Hezbolaha Fuada Šukra. Izazovi su pred nama, a od udara u Bejrutu pretnje se čuju svuda. Reagovaćemo na svaku agresiju protiv nas na bilo kom frontu.

ХАМНЕИ НАРЕДИО ДИРЕКТАН НАПАД НА ИЗРАЕЛ? Нетанијаху Хамас, Хезболах и Хуте назвао иранском осовином зла и најавио општу борбу

Tanjug

Ovo je poručio izraleski premijer Benjamin Netanijahu posle ubistva dvojice visokih zvaničnika libanskog Hezbolaha u Bajrutu, kada je nastradalo i dvoje dece, i lidera palestinskog Hamasa u Teheranu, Fuada Šukra i Ismaila Hanijea. Likvidiran su u istom danu, što je rat na Bliskom istoku približilo rasplamsavanju. Netanijahu nije pominjao ubistvo političkog lidera Hamasa u Teheranu, za koje iranski zvaničnici tvrde da je izvršila izraelska vojska.

- Već mesecima se suočavam sa pritiskom da se prekinu borbe. Nisam popustio i neću to učiniti. Da smo se predali ne bismo uništili teroriste i njihovu infrastrukturu, ne bismo kontrolisali filadelfijski koridor i ne bismo stvorili uslove koji nas približavaju planu za oslobađanje talaca. Rat u Gazi neće prestati. Zajedno ćemo se boriti, a uz Božiju pomoć, zajedno ćemo pobediti - poručio je izraelski lider.

Netanijahuove oštre poruke sipaju ulje na odavno upaljenu vatru na Bliskom istoku u trenutku kada je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, prema izvorima američkog dnevnika "Njujork tajms", naredio direktan napad na Izrael posle ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea i njegovog telohranitelja u rezideniji u Teheranu. Kada bi moglo da dođe to tog napada i u kojoj meri će Teheran odgovoriti na napad samo par sati pošto je Hamnei prisustvovao inauguraciji novog šefa države Masuda Pezeškijana, vlasti u Iranu ne govore.

Dejf ubijen u Kan Junisu 13. jula

LIDER militantnog krila Hamasa i jedan od organizatora napada na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, Muhamed Dejf, ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze 13. jula, potvrdila je izraelska vojska (IDF). Dejf je ubijen u napadu na Kan Junis, precizira IDF. Dejf je preživeo prethodnih sedam izraelskih pokušaja ubistva, a veruje se da je iz tunela u Pojasu Gaze rukovodio operacijama Hamasa. Izvori iz redova Hamasa rekli su da je u jednom od ranijih pokušaja Izraela da ga ubije, Dejf izgubio oko i zadobio ozbiljne povrede na jednoj nozi. On i još dvojica lidera Hamasa u Gazi formirali su tročlani vojni savet koji je planirao napad 7. oktobra, u kom je, prema izraelskim izveštajima, ubijeno 1.200 ljudi, a više od 250 oteto.

U međuvremenu, u Teheranu je juče održana komemoracija nastradalom lideru Hamasa, koju je predvodio ajatolah Hamnei. Posle molitve koju je čitao Hamnei, na hiljade građana se zaputilo ka Trgu slobode u iranskoj prestonici kako bi odali počast preminulom vođi Hamasa. Građani su na ceremoniji nosili postere sa Hanijeovim likom i palestinske zastave, uzvikujući: "Smrt Izraelu". Zbog Hanijevog ubistva vlada Irana proglasila je trodnevnu žalost. Posle komemoracije, Hanijeovo telo će biti prebačeno u Dohu gde će biti sahranjen.

U Bejrutu je juče sahranjen i lider Hezbolaha Fuad Šukr. Njega je Izrael likvidirao zbog organizacije i sprovođenja napada na selo Druza na Golanskoj visoravni, kada je ubijeno 12 dece.

Međunarodne organizacije i svetski lideri apeluju na deeskalaciju situacije. Savet bezbednosti UN pozvao je na pojačanje diplomatskih napora kako bi se sprečio rat šireg obima na Bliskom istoku. Kina, Rusija i Alžir osudili su ubistvo političkog lidera Hamasa, dok su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska istakle da "Iran podržava destabilizujuće aktere u regionu". Iranski ambasador u UN Amir Said Iravani rekao je da je Teheran dosledno pokazivao maksimalnu uzdržanost, ali da zadržava pravo da odlučno odgovori.

- Bojimo se da je region na ivici sveopšteg rata - upozorila je zamenica predstavnika Japana u UN Šino Micuko i pozvala međunarodnu zajednicu da spreči takav sukob.

Otkazuju letove za Izrael

SEDAM avio-kompanija "Delta", "Junajted erlajns", "Lufthansa", "Austrijan erlajns", "Brušels erlajns" i "Er Indija" otkazalo je sve letove za Izrael zbog rastućih tenzija sa Iranom. Avion "Lufthanze" iz Minhena za Tel Aviv juče rano ujutru sleteo je u Larnaku na Kipru, a zatim se okrenuo i vratio u Nemačku, pošto je posada odbila da leti za Izrael. Na aerodromu "Ben Gurion" u Tel Avivu se nalazi oko 70.000 putnika, pri čemu neki pokušavaju da uhvate poslednje letove iz zemlje u slučaju više otkazivanja, a drugi žele da otkažu svoje letove iz straha da neće moći da se vrate u zemlju.

Fu Cong, kineski ambasador u UN, poručio je da je neuspeh u postizanju primirja u Gazi odgovoran za pogoršanje tenzija.

- Zemlje sa velikim uticajem moraju da izvrše veći pritisak i da rade energičnije da ugase plamen rata u Gazi - ocenio je on.

I vlada Južne Afrike osudila je juče ubistvo političkog lidera Hamasa i navela da predstavlja rizik da se Bliski istok gurne u dodatna previranja.

- Južna Afrika je zabrinuta da će Hanijeovo ubistvo i kontinuirano gađanje civila u Gazi dodatno usporiti ionako napetu situaciju u celom regionu - navodi se u saopštenju.

Ubistvo Šukra udarac za Hezbolah

FUAD Šukr, glavni komandant Hezbolaha, koga je izraelska vojska ubila u raketiranju predgrađa Bejruta, bio je jedan od osnivača te militantne grupe koju podržava Iran. Njegovo ubistvo je najteži udarac za komandu libanske grupe od ubistva vojnog šefa Imada Mugnijea 2008. godine, ocenio je Rojters. Poznat kao Al-Hadž Mohsin, Šukr je bio deo generacije libanskih šiitskih muslimana koji su se mobilisali 1982. da se bore protiv izraelskih trupa, koje su te godine izvršile invaziju na Liban. Oni su bili ideološki inspirisani iranskom Islamskom revolucijom iz 1979. Bio je blizak saradnik Mugnijea, koga su SAD optužile za planiranje napada, uključujući bombardovanje kasarne američkih marinaca u Bejrutu 1983. SAD su tvrdile da je Šukr imao centralnu ulogu u bombardovanju u kojem je ubijen 241 američki vojnik i 2017. su ponudile do pet miliona dolara nagrade za njegovu glavu. Izrael je saopštio da je Šukr odgovoran za ubistvo brojnih Izraelaca i stranih državljana tokom godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORALA DA SE BORI SA MUŠKARCEM NA OLIMPIJADI?! Svet je u šoku kroz šta je prošla Italijanka, slomljen joj nos, a sportu - srce (VIDEO)