RUSKI S-300 I S-400 SU NA POTEZU: Britanski analitičar - Lovci F-16 ne garantuju uspeh Kijevu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 08. 2024. u 19:40

UKRAJNA ne treba da očekuje brzi zaokret u sukobu sa Rusijom nakon isporuke zapadnih lovaca F-16, pošto će im se suprotstaviti ruski protivvazdušni raketni sistemi S-300 i S-400, saopštio je novinar britanskog Skaj njuza Majkl Dramond.

РУСКИ С-300 И С-400 СУ НА ПОТЕЗУ: Британски аналитичар - Ловци Ф-16 не гарантују успех Кијеву (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Prema njegovom mišljenju, zapadni lovci će „povećati vojni potencijal Ukrajine i ojačati njenu protivvazdušnu odbranu“, ali „sami po sebi neće promeniti“ tok sukoba.

Dramond je naglasio da će upotreba F-16 za podršku ofanzivnim akcijama Oružanih snaga Ukrajine biti praćena velikim rizicima, s obzirom na napredne sisteme protivvazdušne odbrane u službi Oružanih snaga Rusije.

Istovremeno, prema rečima novinara, zapadni lovci će imati „psihološki efekat“ i „podići moral“ Ukrajinaca. Borsari je istakao da će jednu od glavnih pretnji za F-16 predstavljati ruski lovac Su-35, koji može da uništi do osam ciljeva istovremeno i biće opremljen radarom dugog dometa.

Federiko Borsari, zaposleni u Vašingtonskom Centru za analizu evropske politike, pretpostavio je da će se F-16 koristiti za „presretanje ruskih projektila i dronova, uništavanje sistema protivvazdušne odbrane i gađanje položaja ruskih trupa i skladišta raketa vazduh-zemlja“.

Ranije je Blumberg pisao, pozivajući se na izvore, da je prva partija F-16 od saveznika iz NATO-a već isporučena Ukrajini. Prema njegovim rečima, broj lovaca je „mali“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!