SLEDI ODMAZDA TEHERANA: Vašington veruje da će Iran napasti Izrael narednih dana, jače nego u aprilu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 08. 2024. u 21:00

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džoa Bajdena veruje da će Iran napasti Izrael u narednim danima u znak osvete za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu ranije ove nedelje, kao i da će napad biti jači od onog u aprilu, navode mediji na hebrejskom pozivajući se na visoke američke zvaničnike.

СЛЕДИ ОДМАЗДА ТЕХЕРАНА: Вашингтон верује да ће Иран напасти Израел наредних дана, јаче него у априлу

Foto: Printskrin

Neimenovani zvaničnici rekli su da je Vašington spreman da pomogne Izraelu da zaustavi potencijalni napad Irana i grupa koje podržava u regionu, uključujući Hezbolah u Libanu i palestinski Hamas, piše portal Vala.

Zvaničnici kažu da će odgovor verovatno biti većeg obima od onog u noći između 13. i 14 aprila jer će verovatno uključiti Hezbolah.

U izveštaju se dodaje da su visoki zvaničnici Bajdenove administracije zabrinuti da bi to moglo otežati okupljanje regionalne i međunarodne koalicije kako bi se sprečili potencijalni napadi, kao što je bio slučaj kada je Iran ispalio stotine dronova i projektila na Izrael u aprilu.

Iran je u noći između 13. i 14. aprila lansirao baraž raketa i dronova na Izrael u znak odmazde za ubistvo generala Revolucionarne garde u Damasku 1. aprila.

SAD, Britanija, Jordan i Francuska pomogle su u presretanju projektila, dok je nekoliko zalivskih država, među kojima Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, navodno prenelo obaveštajne podatke o planovima Teherana da napadne Izrael, pružajući vitalne informacije koje su bile ključne za uspeh PVO.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVE STANICE KARAVANA HUMANOSTI – VELIKA AKCIJA ZA POMOĆ ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NASTAVLJENA U SMEDEREVU I KRALJEVU