POLJSKI GENERAL: Jačamo PVO na istočnoj granici, u operaciji učestvuju američke, italijanske i britanske trupe

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 08. 2024. u 21:43

OPERATIVNI komandant Oružanih snaga Poljske general Mačej Kliš saopštio je da Poljska 1. avgusta započinje novu vojnu operaciju na svojoj svojoj istočnoj granici pod nazivom „Istočna zora“, čiji je cilj jačanje PVO sistema zemlje.

ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ: Јачамо ПВО на источној граници, у операцији учествују америчке, италијанске и британске трупе

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP

-Ovo je odgovor na dejstva Rusije u Ukrajini koja su povećala rizik od narušavanja poljskog vazdušnog prostora, prenosi portal „RMF24“.

Kako se ističe, u operaciji „Istočna zora“ učestvuju američke, italijanske i britanske vojne snage. U okviru operacije će se nadgledati vazdušni prostor, reagovati na identifikovana kršenja, razmenjivati informacije sa saveznicima i vršiti obuka.

-Operativna komanda pripremila je nacrt operacije ‘Istočna zora’, čiji je glavni cilj konsolidacija svih napora..., odnosno ne samo i isključivo snaga i sredstava naših nacionalnih PVO sistema, rekao je general.

Prema njegovim rečima, zbog toga će američki i britanski saveznici učestvovati u jačanju poljskog PVO sistema u okviru operacije „Istočna zora“.

Sa svoje strane, ministar odbrane Poljske Vladislav Kosinjak-Kamiš je istakao da se radi o bezbednosti vazdušnog prostora zemlje.

Operacija će obuhvatati teritoriju istočne i severoistočne Poljske. Ministar i general objavili su o tome u vojnoj bazi kod Bjalistoka, gde je počela operacija „Bezbedno Podlasje“ koja će se takođe sprovoditi od 1. avgusta.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja Olimpijskog šampiona