OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAGE AUSTRALIJSKE VLADE: Propusti izraelske vojske doveli su do smrti 7 radnika humanitarne organizacije

Novosti online

02. 08. 2024. u 08:38

OZBILjNI propusti izraelske vojske doveli su do toga da u napadu dronovima na konvoj pomoći u Pojasu Gaze 1. aprila pogine sedam radnika humanitarne organizacije Svetska centralna kuhinja (WCK), među kojima su bili državljani Australije, Kanade, Poljske, Velike Britanije i SAD, kao i njihov palestinski kolega, pokazuju rezultati istrage australijske vlade koji su objavljeni danas.

ОБЈАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАГЕ АУСТРАЛИЈСКЕ ВЛАДЕ: Пропусти израелске војске довели су до смрти 7 радника хуманитарне организације

Foto: Printskrin

Australijska vlada ističe da je u istrazi zaključeno da Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu ispoštovale procedure i da su napravile greške u identifikaciji i donošenju odluka, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Australijska ministarka spoljnih poslova Peni Vong rekla je da će australijska vlada zahtevati punu odgovornost za one koji su odgovorni za incident, ističući da generalni vojni pravobranilac Izraela tek treba da odluči o daljoj akciji.

IDF je pokrenuo internu istragu nakon intenzivnog međunarodnog pritiska i otpustio je visoke oficire nakon što je priznao da je napad na radnike WCK bio "velika greška".

Konvoj je pogođen u gradu Deir el Balah u Pojasu Gaze kada izraelski operateri dronova nisu poštovali pravila i kada su mislili da se u automobilima WCK nalaze naoružani napadači Hamasa, navodi se u istrazi koju je sprovela izraelska vojska.

WCK je zatražila sprovođenje nezavisne istrage o tom napadu.

Ubrzo nakon napada, australijska vlada je imenovala bivšeg načelnika australijske vojske Marka Binskina za specijalnog savetnika za istragu ubistva radnika WCK.

Više od 250 humanitarnih radnika ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine kada su počeli sukobi Izraela i Hamasa, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAST MINUTE AKCIJA! Zgrabite popust čak do 360€ i rezervišite svoje letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone!