"BAJDEN NEMA NIKAKVE VEZE SA RAZMENOM ZATVORENIKA": Lukašenko tvrdi da se organizovalo preko specijalnih službi bez diplomata

Novosti online

02. 08. 2024. u 11:41

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da američki predsednik Džozef Bajden nije imao nikakve veze sa razmenom zatvorenika između Rusije i zapadnih zemalja i na taj način je demantovao saopštenje Bele kuće da je Bajden direktno učestvovao u postizanju dogovora o razmeni.

БАЈДЕН НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА РАЗМЕНОМ ЗАТВОРЕНИКА: Лукашенко тврди да се организовало преко специјалних служби без дипломата

Foto: Profimedia

Lukašenko je rekao da je razmena zatvorenika organizovana isključivo preko specijalnih službi i da u taj proces čak ni diplomate nisu bile uključene, preneo je sajt Belorusija danas.

- Beloruska strana je pružila svu moguću pomoć - naveo je Lukašenko u razgovoru sa meštanima Prudok Mozirskog okruga.

Bivši američki marinac Pol Vilan, reporter Vol strit džornala Evan Gerškovič i rusko-američka novinarka Alsu Kurmaševa vratili su se u SAD u okviru razmene zatvorenika sa Rusijom, a njih troje pozdravili su Bajden i potpredsednica Kamala Haris u bazi Endruz u blizini Vašingtona, preneli su američki mediji.

Oni su se vratili u SAD u okviru vanredne razmene 24 zatvorenika u kojoj su učestvovale Rusija, SAD i nekoliko drugih zemalja, što je najveća razmena te vrste od hladnog rata i u kojoj je predsednik Bajden direktno učestvovao, saopštila je Bela kuća u četvrtak.

Bajden je istakao da je sporazum o njihovom oslobađanju "podvig diplomatije i prijateljstva".

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaze o pomilovanju građana razmenjenih iz Rusije, uključujući američkog marinca i novinara, Pola Vilana i Evana Gerškoviča.

U kontroverznom suđenju za navodnu špijunažu, američki reporter Gerškovič osuđen je u julu na 16 godina strogog zatvora u Rusiji.

Tužilaštvo je tražilo 18 godina zatvora. Gerškovič, 32-godišnji američki reporter, uhapšen je u martu 2023. pod optužbom za špijunažu koju je protiv njega iznela ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Kako se navodi u optužnici, Gerškovič je prikupljao informacije o fabrici oružja Uralvagonzavod u ime CIA.

Vilan je osuđen u junu 2020. godine na 16 godina zatvora zbog navodne špijunaže, a na kraju je odslužio pet.

Kurmaševu, dvojnu državljanku SAD i Rusije, uhapsile su ruske vlasti 2023. godine jer se nije registrovala kao strani agent.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

RUSKI AVION SU-34 U AKCIJI: Pogledajte kako pilot bombarduje metu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVE STANICE KARAVANA HUMANOSTI – VELIKA AKCIJA ZA POMOĆ ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NASTAVLJENA U SMEDEREVU I KRALJEVU