INVESTICIJA OD MILIJARDU EVRA: Otvara se prvi rudnik litijuma u Alijeu

Novosti online

02. 08. 2024. u 12:08

FRANCUSKA Vlada proglasila je projektom od "velikog nacionalnog značaja" planirani rudnik litijuma u departmantu Alije u središnjoj Francuskoj, koji je poveren francuskoj kompaniji Imeris (Imerys).

ИНВЕСТИЦИЈА ОД МИЛИЈАРДУ ЕВРА: Отвара се први рудник литијума у Алијеу

Foto Shutterstock

Projekat u Ešasijeru, u Alijeu, investicija od milijardu evra, bio bi prvi rudnik otvoren u Francuskoj za poslednjih skoro 50 godina, a prema Imerisu, omogućio bi proizvodnju litijuma od 2028. godine i punjenje 700.000 baterija godišnje tokom najmanje 25 godina, piše Mond.

Odluku o proglašenju projektom od velikog nacionalnog značaja rudnika litijuma u Alijeu, vlada u Parizu objavila je u službenom glasniku 7. jula, a tim posebnim statusom - koji je uveden zakonom o zelenoj industriji izglasanim u oktobru 2023. godine, omogućava se industrijskim projektima, koji su procenjeni značajnim za nacionalni suverenitet i ekološku tranziciju, da koriste mere ubrzavanja ili administrativnih izuzeća kako bi se olakšao njihov razvoj.

Kako piše francuski list, Imerisov projekat "Emili" za iskopavanje litijuma u sklopu je francuske politike koja ima za cilj izgradnju novog nacionalnog sektora strateških minerala i metala kako bi se smanjila zavisnost od uvoza, pre svega iz Kine.

Prema planu, iskopavanje i transformacija litijuma bili bi locirani u Ešasijeru, u podzemnom rudniku, u okviru kompleksa kamenoloma Bovoar, gde Imeris već eksploatiše od 2005. godine kaolinit koji se koristi u keramici, skladištenje bi se obavljalo u Sen-Bone-de-Rošforu, na 15-ak kilometara udaljenosti, a fabrika za preradu bila bi u Monlisonu, na udaljenosti od 49 kilometara.

Transport litijuma obavljao bi se podzemnim putem ili vozom.

Kompanija Imeris planira da otvori 500-600 radnih mesta i indirektno zaposli još hiljadu radnika.

Projekat, koji je prvi put najavljen 2022, podržavaju država i vlada Francuske, kao i vodeće političke stranke u zemlji, uključujući i opoziciju, izuzev Nepokorene Francuske koja ga kritikuje, ali najviše zbog toga što je država posao iskopavanja poverila privatnoj kompaniji.

Javna rasprava o rudniku litijuma u Francuskoj trajala je od marta.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

DANICA POPOVIĆ PONOVO ŠIRI PANIKU: Opet zastrašuje narod sumpornim kišama - Hoće li odgovarati?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAST MINUTE AKCIJA! Zgrabite popust čak do 360€ i rezervišite svoje letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone!