PRVE ZAJEDNIČKE VEŽBE NA JUŽNOM KINESKOM MORU: Filipini i Japan protiv regionalne asertivnosti Kine

Jovana Švedić

02. 08. 2024. u 13:54

FILIPINI i Japan održali su u petak svoje prve zajedničke vojne vežbe u Južnom kineskom moru, saopštile su filipinske oružane snage, u najnovijoj saradnji između zemalja koje su se suprotstavile regionalnoj asertivnosti Kine.

ПРВЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ ВЕЖБЕ НА ЈУЖНОМ КИНЕСКОМ МОРУ: Филипини и Јапан против регионалне асертивности Кине

Foto: Profimedia/Ilustracija

Vežbe, koje su održane u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Filipina, usledile su nakon sličnih vežbi između Manile i Vašingtona u sredu, prenosi Nikej Azija.

- Ove vežbe su bile deo napora na jačanju regionalne i međunarodne saradnje u pravcu ostvarivanja slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika - navodi se u saopštenju Oružanih snaga Filipina (AFP).

Filipini i Japan, oba saveznika SAD, potpisali su prošlog meseca značajan vojni pakt koji dozvoljava raspoređivanje snaga na tlu jedne druge.

Kina tvrdi da je veći deo Južnog kineskog mora njihova teritorija, kao i kanal za najveći deo trgovine severoistočne Azije sa ostatkom sveta na koji prava takođe imaju Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Japan, koji je prošle godine najavio svoje najveće vojno povećanje od Drugog svetskog rata na korak od posleratnog pacifizma, nema nikakva prava na prometni plovni put.

Takođe, Japan ima odvojeni pomorski spor sa Kinom u Istočnom kineskom moru, gde su se susedi više puta suočavali.

Najnovija vežba, koja je uključivala dva broda sa svake strane, uključivala je vežbu komunikacije, taktičko manevrisanje i fotografsku vežbu, navodi AFP.

BONUS VIDEO:

PROSLAVA RATNE MORNARICE: Vladimir Putin prisustvovao glavnoj paradi u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORALA DA SE BORI SA MUŠKARCEM NA OLIMPIJADI?! Svet je u šoku kroz šta je prošla Italijanka, slomljen joj nos, a sportu - srce (VIDEO)