AMERIČKI OBAVEŠTAJAC: Neki oslobođeni zatvorenici na platnom spisku CIA

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 17:00

SVE ukazuje na to da su neki od zatvorenika koje je Moskva razmenila sa nekoliko zapadnih zemalja bili špijuni CIA, kaže za Sputnjik Skot Riter.

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Неки ослобођени затвореници на платном списку ЦИА

Foto Tanjug/AP

Bivšem obaveštajnom oficiru američkog marinskog korpusa i bivšem inspektoru za oružje UN, čini se, kaže, i da je sama razmena plod dogovor između ruskih tajnih službi i američke CIA.

Komentarišući akciju koja se naziva najvećom takvom razmenom od Hladnog rata, Riter je istakao da je među 16 zatvorenika koje je Rusija oslobodila bio i Evan Gerškovil, uhvaćen na delu dok preuzima ruske tajne.

Novinar "Volstrit džurnala" je kasnije optužen za špijunažu, na suđenju proglašen krivim i izrečena mu je duga kazna.

I veteran američkih marinaca Pol Vilan takođe je optužen za špijunažu, dok je ruski politički aktivista Vladimir Kara-Murza, kako se ispostavilo, imao američku zelenu kartu.

-Ovo implicira da je postojao poseban odnos između Kara-Murze i američke vlade, o čemu američka vlada možda ne želi da govori u javnost. Izgleda da je Kara-Murza takođe bio na platnom spisku CIA, rekao je Riter.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAST MINUTE AKCIJA! Zgrabite popust čak do 360€ i rezervišite svoje letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone!