VAŠINGTON "PREKROJIO" REZULTAT IZBORA: SAD priznale Madurovog protivnika kao pobednika izbora u Venecueli

A. V. V.

03. 08. 2024. u 07:00

SAD su kao pobednika nedavno održanih predsedničkih izbora u Venecueli priznali opozicionog kandidata Edmunda Gonzalesa, uprkos tome što je izborna komisija proglasila trijumf dosadašnjeg šefa države Nikolasa Madura. Potez Vašingtona dolazi nakon što je izrazio sumnju u transparentnost izbornog procesa. Opozicija je takođe tvrdila da je Gonzales ubedljivo pobedio rezultatom od 73,2 odsto glasova.

ВАШИНГТОН ПРЕКРОЈИО РЕЗУЛТАТ ИЗБОРА: САД признале Мадуровог противника као победника избора у Венецуели

Tanjug

- Imajući u vidu ubedljive dokaze, Sjedinjenim Državama, a još važnije narodu Venecuele je jasno da je Edmundo Gonzales Urutija dobio najviše glasova na izborima održanim 28. jula - saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je sugerisao da su moguće "kaznene akcije".

- Mi u potpunosti podržavamo proces ponovnog uspostavljanja demokratskih normi u Venecueli i spremni smo da razmotrimo načine da ih ojačamo zajedno sa našim partnerima - naveo je i pozvao na zaštitu opozicionih lidera, kao i na to da snage bezbednosti ne treba da budu instrument političkog nasilja protiv građana koji traže svoja demokratska prava.

Američki mediji ocenjuju će odluka SAD sigurno naljutiti Madura, koji je dugo opisivao Vašington kao "imperijaliste koji se mešaju", te da je nejasno da li će prihvatanje pobede Gonzalesa imati bilo kakav uticaj na vlast aktuelnog predsednika Venecuele.

Izborna komisija u Venecueli proglasila je Madura, koji je na vlasti od 2013, za pobednika sa 51 odsto osvojenih glasova, dok opozicija navodi da je na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova njen kandidat dobio dvostruko više. Sporni izbori izazvali su talas protesta širom zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U TOKU JE AKCIJA POD KODNIM IMENOM PAD ZIDA - CILJ RUŠENJE VUČIĆA: U svemu učestvuje vrh SPS i Nova DSS (FOTO)