PESKOV O POVRATKU ZATVORENIKA U RUSIJU: Deca razmenjenih obaveštajnih agenata nisu znala da su Rusi niti ko je Putin

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 17:43

DECA ruskih obaveštajnih agenata Artema i Ane Dulceve, koja su razmenjena u okviru razmene zatvorenika između Rusije, SAD i drugih zapadnih zemalja, otkrila su da su Rusi u avionu za Moskvu, saopštio je danas Kremlj.

ПЕСКОВ О ПОВРАТКУ ЗАТВОРЕНИКА У РУСИЈУ: Деца размењених обавештајних агената нису знала да су Руси нити ко је Путин

Foto printskrin tviter (Iks)@clashreport

Dečak i devojčica čiji su roditelji ruski obaveštajci Artem Dulcev i Ana Dulceva živeli su u Sloveniji pretvarajući se da su Argentinci, a saznali su da su Rusi tek kada je avion poleteo iz Ankare, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je naveo da je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je na aerodromu u Moskvi dočekao razmenjene zatvorenike, decu Dulcevih pozdravio na španskom, budući da deca ne govore ruski.

Dečak i devojčica su pitali svoje roditelje ko ih je dočekao, budući da nisu znali ko je Putin, dodao je Peskov.

Slovenački mediji javili su da su deca, koji su živela u hraniteljskoj porodici u Sloveniji od hapšenja roditelja 2022. godine, avionom CIA iz Ljubljane prebačena u Ankaru.

Predsednica Slovenije Nataša Pirc i drugi zvaničnici danas su pohvalili razmenu zatvorenika i način na koji je ona sprovedena, prenosi AP.

-Slovenija i njene obaveštajne agencije su neumorno i sa velikom osetljivošću radile sa našim saveznicima i partnerima u razmeni zatvorenika koja je uspešno završena juče. Želela bih da odam poštovanje i pohvalim sve koji su uključeni u ovu tešku akciju koja je spasla živote, navela je Pirc na mreži X.

Sjedinjene Države i Rusija u četvrtak su izvršile najveću razmenu zatvorenika u postsovjetskoj istoriji, u okviru koje je Moskva oslobodila novinara Evana Gerškoviča, bivšeg marinca Pola Vilana i opozicionog aktivistu Vladimira Kara-Murzu.

Među razmenjenima je i ruski par koji se predstavljao kao državljani Argentine, nakon što su se nastanili u Sloveniji 2017. godine.

Suprug je koristio ime Ludvig Giš, a vodio je startap IT kompaniju, dok je žena pod lažnim imenom Marija Mejer imala onlajn umetničku galeriju.

Par je navodno koristio glavni grad Slovenije kao bazu iz koje su putovali u susedne zemlje članice NATO-a i EU, prenosili naređenja iz Moskve i donosili novac drugim ruskim agentima.

Oni su uhapšeni u decembru 2022. godine, a u sredu ih je sud u Ljubljani osudio na po 19 meseci zatvora nakon što su se izjasnili krivim za špijunažu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORALA DA SE BORI SA MUŠKARCEM NA OLIMPIJADI?! Svet je u šoku kroz šta je prošla Italijanka, slomljen joj nos, a sportu - srce (VIDEO)