BRITANSKI MEDIJI: Izrael ubio pet lidera Hamasa u tunelu ispod Gaze

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 18:27

IZRAEL je nedavno ubio dvojicu političkih lidera Hamasa i tri vojna komandanta u tunelu ispod Gaze, rekli su danas izvori iz te grupe za londonski list "Ašark Al-Avsat".

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Израел убио пет лидера Хамаса у тунелу испод Газе

Foto IDF

Prema njihovim rečima, u napadu izraelske vojske (IDF) ubijeni su politički lideri Hamasa Ravi Muštaha i Sameh al-Siraj zajedno sa tri komandanta iz vojnog krila grupe, Brigade Iz a-Din al-Kasam - Abdula Hadija Sijama, Samija Odeha i Muhameda Hadida, prenosi Tajms of Izrael.

Muštaha je bio "de fakto" premijer Pojasa Gaze i zadužen za finansijske poslove u političkom birou Hamasa. Navodno je pomogao u osnivanju vojnog krila Hamasa i Izrael ga je uhapsio 1988. pre nego što je pušten 2011. u sklopu razmene zarobljenika.

Takođe je navedeno da je Muštaha bio blizak poverenik šefa Hamasa u Gazi Jahjea Sinvara.

Al-Siraj je služio u Hamasovom političkom birou od 2021. godine i takođe je bio zadužen za unutrašnju bezbednost u Gazi.

Navodno je bio na čelu tajne obaveštajne jedinice koja je delovala iz Turske.

IDF je u novembru saopštio da je ciljao Muštahu i Siraja u tunelu, ali nije mogao da potvrdi njihovu smrt.

Međutim, izvori koje citira pomenuti list kažu da se napad na tunel u kojem su ubijeni pripadnici Hamasa dogodio pre oko nedelju i po dana, napominjući da je podzemno skrovište delimično oštećeno u vazdušnom napadu na početku rata.

U izveštaju se takođe navodi da je tunel koristila teroristička grupa kao komandni i kontrolni centar.

Izvori Hamasa kažu da su tela ubijenih lidera izvučena iz ruševina nakon poslednjeg bombardovanja i da su navodno sinoć sahranjeni.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORALA DA SE BORI SA MUŠKARCEM NA OLIMPIJADI?! Svet je u šoku kroz šta je prošla Italijanka, slomljen joj nos, a sportu - srce (VIDEO)