MOGUĆ DOGOVOR RUSIJE I ZAPADA? Britanski mediji – Istorijska razmena kaže da jeste, ali… (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 19:00

MOSKVA i Vašington sproveli su istorijsku razmenu zatvorenika, pokazavši da su još uvek sposobni da nađu zajednički jezik, uprkos mnogobrojnim nesuglasicama.

МОГУЋ ДОГОВОР РУСИЈЕ И ЗАПАДА? Британски медији – Историјска размена каже да јесте, али… (ВИДЕО)

Foto printskrin tviter (Iks)@clashreport

Međutim, ovaj događaj će verovatno biti jednokratan i neće dovesti do daljeg zbližavanja strana, piše dopisnik „Skaj njuza“ iz Moskve Ajvor Benet.

-Događaji oko razmene zatvorenika između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država podsećali su na „špijunski film iz doba hladnog rata“. Ali, sve što se dogodilo bilo je „prava drama“ i rezultat složene delikatne diplomatije. Dogovor je verovatno postignut zbog predstojećih predsedničkih izbora u SAD. Moskva je sumnjala da li će moći da se dogovori o takvoj razmeni ako se Tramp vrati u Belu kuću“, tvrdi novinar.

Prema njegovim rečima, sa toliko uključenih nivoa i Vlada, dogovor je bio poput kuće od karata koja bi svakog trenutka mogla da se sruši.

To je postala pobeda ne samo Bele kuće, već i Kremlja, ocenjuje on.

-Ovo postaje jasno kada se pogleda činjenica da je Putin na aerodromu Ruse koji su se vratili kući dočekao kao heroje. Time je predsednik jasno stavio do znanja da ceni svoje obaveštajce i da ih neće napustiti, istakao je Benet.

Novinar je konstatovao da je ova razmena takođe pokazala da, uprkos razlikama, Rusija i Zapad ipak mogu da se dogovore. Ali, ne treba očekivati njihovo zbližavanje ili nekakvo smanjenje neprijateljstva u Ukrajini, istakao je Benet.

Ovaj istorijski dogovor, će, najverovatnije, biti usamljen slučaj, uveren je novinar.

-Upravo zato što između ovog dogovora i rata u Ukrajini ili novog sporazuma START ili naših nesuglasica na Bliskom istoku nije bilo nikakve veze, uspeli su da ga realizuju, zaključio je bivši ambasador SAD u Moskvi Majkl Mekfol.

Prethodno, Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je da je u Rusiju vraćeno osam državljana Rusije koji su bili privedeni i zatvoreni u nekoliko zemalja NATO-a.

Predsednik Rusije Vladimir Putin lično je dočekao državljane Rusije koji su se vratili posle razmene.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAST MINUTE AKCIJA! Zgrabite popust čak do 360€ i rezervišite svoje letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone!