AMERIČKA KOMISIJA IZNELA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Evenualni rat sa Kinom će „iscrpiti“ američki vojni arsenal za samo 3 do 4 nedelje (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 20:35

U ZAPANjUJUĆEM otkriću, dvostranačka komisija je upozorila da bi Sjedinjene Države mogle da iscrpe svoje zalihe municije za samo „tri do četiri nedelje“ ako budu uključene u produženi sukob sa Kinom.

АМЕРИЧКА КОМИСИЈА ИЗНЕЛА ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ПОДАТКЕ: Евенуални рат са Кином ће „исцрпити“ амерички војни арсенал за само 3 до 4 недеље (ВИДЕО)

Tanjug

Ova alarmantna procena, predstavljena Komitetu za oružane snage Senata, otkriva kritičan jaz između „ambicija Pentagona i realnosti“ za veliki rat.

Izveštaj od 114 stranica, koji je sastavila osmočlana komisija koju je imenovao Kongres, daje mračnu sliku vojne spremnosti Amerike. U komisiji su bili penzionisani general vojske, bivša demokratska kongresmenka i bivši američki ambasador.

Naročito, izveštaj poredi zalihe municije u Sjedinjenim Državama sa onima u Kini, drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.


Prema kritičnim nalazima izveštaja, SAD bi mogle da iscrpe svoje rezerve municije u roku od samo tri do četiri nedelje u hipotetičkom sukobu sa Kinom. Upozorava da bi kritična municija, poput protivbrodskih projektila, mogla trajati samo nekoliko dana.
U izveštaju se takođe navodi da su SAD nepripremljene za produženi sukob sa Kinom ili Rusijom, a kamoli sa obe istovremeno, zbog posebno nedovoljnih zaliha municije.
Ovo oštro otkriće naglašava hitnu potrebu za revizijom vojne spremnosti i upravljanja resursima.

Foto Tanjug/AP


RANjIVOSTI LANCA SNABDEVANjA SAD MUNICIJOM

Ali problem nije samo u količini - već i u snabdevanju. Važno je napomenuti da ovo nije prvi put da je Kongres sproveo proveru realnog američkog lanca snabdevanja municijom.

U zaokretu geopolitičke ironije, SAD su se u velikoj meri oslanjale na Kinu i Rusiju za ključne komponente svog lanca snabdevanja municijom.

Komitet za oružane snage Predstavničkog doma je u junu 2022. izjavio: „Sjedinjene Države su se poslednjih godina skoro u potpunosti oslanjale na Kinu — i u manjoj meri na Rusiju — u nabavci kritičnog minerala koji je od vitalnog značaja za proizvodnju municije.

Komitet je izrazio zabrinutost zbog geopolitičke dinamike sa Rusijom i Kinom, upozoravajući da bi to moglo da ubrza prekide lanca snabdevanja, posebno antimona.

U izveštaju se ističe da je Kina vodeći proizvođač iskopanog i rafinisanog antimona i glavni izvor uvoza iz SAD. Međutim, Kina gubi tržišni udeo u odnosu na Rusiju, drugog po veličini svetskog proizvođača, dok Tadžikistan postaje značajan igrač kao treći po veličini dobavljač antimona.

Foto Tanjug/AP


ZALIHE NACIONALNE ODBRANE

Nacionalne odbrambene zalihe, koje su nekada bile jaka zaštita, sada se smatraju neadekvatnim da zadovolje zahteve konkurencije velikih sila. Ovaj nedostatak se proteže dalje od „samo municije“ – čitava američka odbrambena industrija se bori da zadovolji nacionalne potrebe, čak i u miru.

Zalihe nacionalne odbrane su strateška rezerva retkih zemnih minerala neophodnih za odbrambeno-industrijski lanac snabdevanja. Uključuje kritične materijale kao što su titanijum, volfram, kobalt i litijum.

Antimon je od vitalnog značaja za proizvodnju niza vojne opreme, od pancirnih zrna i eksploziva do nuklearnog oružja i naočara za noćno osmatranje.

Nakon što je Japan zaustavio američke isporuke antimona iz Kine tokom Drugog svetskog rata, Sjedinjene Države su počele da nabavljaju mineral iz rude iskopane u rudniku zlata u Ajdahu, koji je prestao sa proizvodnjom 1997. Izveštaj američkog Geološkog instituta za 2020. napominje da „nema domaćih izvora antimona“.

Sadašnje zalihe su neadekvatne da zadovolje zahteve konkurencije velikih sila. U izveštaju iz juna 2022. navedeno je da „nacionalne zalihe odbrane više ne mogu u dovoljnoj meri da podrže potrebe Ministarstva odbrane u slučaju prekida lanca snabdevanja“.

Foto Tanjug/AP

NEDOSTACI ODBRAMBENE INDUSTRIJE

Dvostranačka komisija citirala je izveštaj dvojice analitičara Centra za nacionalnu američku bezbednost iz 2022, u kome se navodi da „SAD nemaju dovoljno oružja da otupe i poraze početnu invaziju“ sila poput Kine.

Ovaj nedostatak i dalje postoji uprkos nedavnom povećanju proizvodnje oružja za podršku Ukrajini.

Komisija je takođe upozorila da se celokupna odbrambena industrija bori, sa nedovoljnim kapacitetom da zadovolji nacionalne potrebe čak i u mirnodopskim uslovima. „Američka industrijska proizvodnja je krajnje neadekvatna da obezbedi opremu, tehnologiju i municiju potrebnu danas, a kamoli za sukobe velikih sila“, navodi se u njihovom izveštaju.

Izveštaj Kongresa izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi sa spremnošću SAD za sukob velikih razmera zbog značajnih nedostataka vojnih kapaciteta. Upozorava da su američke odbrambene sposobnosti nedovoljne za odvraćanje ili pobedu u velikoj konfrontaciji, ponavljajući pitanja koja podsećaju na eru Hladnog rata.

Stručnjaci su primetili da postoji raskorak između planova Pentagona i stvarnog vojnog potencijala, pri čemu SAD zaostaju za Kinom u nekoliko kritičnih oblasti.


RUSKE I KINESKE PRETNjE

SAD su takođe zabrinute zbog ruskih zaliha osim Kineskih. Dvostranačka komisija se pozvala na izveštaj Kraljevskog instituta ujedinjenih službi iz 2022. o ratu u Ukrajini, koji je otkrio da je „na vrhuncu borbi u Donbasu Rusija trošila više municije za dva dana nego što je čitava britanska vojska imala na zalihama“.

Prema izveštaju, „Kina i Rusija su velike sile koje nastoje da podriju uticaj SAD“.

Ova otrežnjujuća procena dolazi u vreme pojačanih globalnih tenzija. Komisija je primetila produbljivanje „bez ograničenja” partnerstva između Kine i Rusije, koje sada uključuje vojne i ekonomske veze sa Iranom i Severnom Korejom. Ovo slaganje nacija suprotstavljenih interesima SAD podiže bauk lokalizovanih sukoba koji potencijalno eskaliraju u više pozorišta ili čak globalne ratove.

Kao da žele da podvuku ove zabrinutosti, nedavne zajedničke rusko-kineske vojne vežbe u blizini Aljaske podigle su obrve u Vašingtonu. Sekretar odbrane Lojd Ostin izrazio je zabrinutost zbog ovih manevara, koji su doveli do toga da je komanda severnoameričke vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) povukla borbene avione da presretnu četiri bombardera - po dva iz svake zemlje.

Moramo zapamtiti da su protivnici takođe pažljivi prema izveštajima američkog Kongresa. Ruski i kineski mediji istakli su nalaze dvopartijske komisije.


POZIV ZA BUĐENjE

Dok se Vašington suočava sa ovim izazovima, „pretnje su najozbiljnije i najizazovnije sa kojima se nacija susrela od 1945. i uključuju potencijal za kratkoročni veliki rat“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj komisije služi kao poziv za buđenje, odražavajući zabrinutost iz doba hladnog rata u vezi sa vojnom spremnošću. Upozorava se da trenutne odbrambene sposobnosti SAD mogu biti nedovoljne da odvrate ili prevladaju u velikoj konfrontaciji, posebno imajući u vidu napredak Kine u nekoliko kritičnih oblasti.

Hitno pitanje je da li Amerika može brzo da ojača svoju odbranu kako bi se efikasno suočila sa ovim evoluirajućim opasnostima.


eurasiantimes.com/Shubhangi Palve

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo