RUSIJA ANA KORAK OD LEGALIZACIJE KRIPTOVALUTA: Gornji dom ruskog parlamenta predložio zakon o kriptovalutama

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 20:51

SAVET Ruske Federacije odobrio je nacrt zakona koji legalizuje rudarenje kriptovaluta i omogućava centralnoj banci da ovlasti odabrana preduzeća da vrše prekogranična poravnanja i berzansku trgovinu digitalnim valutama.

РУСИЈА АНА КОРАК ОД ЛЕГАЛИЗАЦИЈЕ КРИПТОВАЛУТА: Горњи дом руског парламента предложио закон о криптовалутама

Foto AP

Zakonom, koji tek treba da potpiše predsednik Vladimir Putin, dozvolilo bi se pravnim licima i pojedinačnim preduzetnicima koje je odobrilo Ministarstvo za digitalni razvoj, komunikacije i masovne medije da sprovode rudarenje virtuelne valute.

Dokumentom se, takođe, zabranjuje reklamiranje kriptovaluta i njihove ponude neograničenom broju ljudi. Ograničenje će stupiti na snagu deset dana nakon što Vlada objavi zakon.

Zakonom se, takođe, obavezuju oni koje država ovlasti da rudare kriptovalute da daju informacije o digitalnoj valuti koja je zarađena kao rezultat rudarenja. Vlada će imati pravo da uvede zabranu ili ograničenje transakcija sa digitalnom valutom kako bi održala monetarnu stabilnost Rusije. Očekuje se da će većina izmena i dopuna kojima se reguliše rudarski proces stupiti na snagu 1. novembra.

Novim zakonom se, takođe, odobrava poseban eksperimentalni režim pod kojim će Centralna banka moći da ovlasti odabrane kompanije da koriste kriptovalute za međunarodna plaćanja i u trgovinskoj razmeni. Mera bi trebalo da stupi na snagu ovog meseca.

Guverner Banke Rusije Elvira Nabiulina ranije je rekla da će Banka izvršiti prva prekogranična plaćanja kriptovalutama do kraja tekuće godine.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)