DOGOVOR BAJDENA I NETANJAHUA: Amerika šalje dodatne snage da zaštiti Izrael od Irana

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 21:02

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su o "novom raspoređivanju američke vojske" kako bi pomogli Izraelu da se odbrani od "svih pretnji", saopšteno je iz Bele kuće.

ДОГОВОР БАЈДЕНА И НЕТАНЈАХУА: Америка шаље додатне снаге да заштити Израел од Ирана

Foto Tanjug/AP

Telefonski razgovor je usledio nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu u sredu i spekulacija medija i zvaničnika u SAD da će se Iran "osvetiti".

Bajden je poručio da su SAD i dalje posvećene odbrani Izraela od Irana i njegovih "proksi terorističkih grupa - Hamasa, Hezbolaha i Huta", navodi se u saopštenju.

Hanije, šef političkog biroa militantne grupe sa sedištem u Gazi, ubijen je u iranskoj prestonici dok je bio u gradu na inauguraciji novog predsednika zemlje. I Iran i Hamas okrivljuju Izrael za napad.

Bajdenova administracija je "ubeđena" da će Iran napasti Izrael za nekoliko dana, izvestio je portal "Aksios", pozivajući se na troje američkih zvaničnika.

Zvaničnici predviđaju da će iranska odmazda biti slična aprilskom napadu, kada je Teheran pokrenuo seriju vazdušnih napada na Izrael kao odgovor na bombardovanje iranskog konzularnog kompleksa u Siriji. Reakcija bi ovoga puta mogla da bude većeg obima i da uključuje i angažman Hezbolaha, dodaje portal.

Izraelska vojska je ranije ove nedelje saopštila da je "eliminisala" višeg komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u vazdušnom napadu na libansku prestonicu Bejrut. Lider Hezbolaha Hasan Nasralah nagovestio je u četvrtak spremnost te militantne grupe da napadne Izrael.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone