TENZIJE U LIBANU RASTU: Povećava se zabrinutost zbog moguće regionalne eskalacije sa Izraelom

Jovana Švedić

03. 08. 2024. u 10:45

LIBANSKI premijer Nadžib Mikati izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog moguće regionalne eskalacije, pošto su se Hezbolah i izraelska vojska nasilno sukobili u petak duž granice.

ТЕНЗИЈЕ У ЛИБАНУ РАСТУ: Повећава се забринутост због могуће регионалне ескалације са Израелом

Foto: AP Photo/Hussein Malla

Izbila je žestoka razmena vatre između Hezbolaha i izraelske vojske, uključujući vatru iz teških mitraljeza, artiljeriju i raketno granatiranje, a za sada nema izveštaja o žrtvama, kako saznaje Čajna org si-en.

Izraelski dronovi i ratni avioni izveli su devet napada na sedam gradova i sela u južnom Libanu i tri naleta na oblasti u Hermelu, Al-Kasru i prelazu Matraba na libansko-sirijskoj granici na istoku zemlje.

-Pozicije libanske vojske su pratile lansiranje oko 50 raketa zemlja-zemlja sa libanske strane na Izrael u tri odvojene serije, a izraelske rakete Gvozdena kupola su presrele neke od njih- dodaju izvori.

U međuvremenu, Hezbolah je u petak najavio gađanje izraelskih položaja u zapadnoj Galileji raketama Katjuša i položaje Al-Raheb, Al-Mardž, Bajad Blida i Al-Samaka.

Stranka je saopštila da je ispalila raketu protivvazdušne odbrane na izraelski ratni avion koji je leteo u vazdušnom prostoru zapadnog regiona juga, uzrokujući da se avion preusmerio ka vazdušnom prostoru okupirane Palestine.

Takođe u petak, Mikati je upozorio da bi se regionalna situacija mogla suočiti sa eskalacijom i potencijalno dovesti do rizika.

On je to izneo tokom posete štabu libanske vojske povodom obeležavanja 79. Dana armije, koji svake godine pada 1. avgusta.

Kako se navodi u saopštenju njegove kancelarije, Mikati je tokom posete ukazao na "zabrinjavajuća regionalna dešavanja koja signaliziraju povećanje nivoa opasnosti i njeno širenje iz jednog regiona u drugi".

-Naš narod na jugu, Beka, i u južnom predgrađu Bejruta, i dalje se suočava sa izraelskim napadima koji su ostavili stotine mučenika i ranjenih građana, vojnika i boraca otpora i raseljenih porodica koje su izgubile svoje domove i spaljena njihova imovina.- rekao je premijer.

-Afirmišemo naše pravo da branimo svoju zemlju, suverenitet i dostojanstvo svim raspoloživim sredstvima i nema oklevanja u ovoj opciji, ma koliko velike žrtve bile- dodao je on.

Mikati je napomenuo da su „obavestili bratske i prijateljske zemlje da su zagovornici mira a ne rata i traže trajnu stabilnost tako što će povratiti okupirane delove njihovog dragog juga”.

Napetosti su eskalirale duž graničnog regiona između Izraela i Libana pošto je izraelska bespilotna letelica ispalila u utorak uveče tri projektila na položaj u blizini Saveta Šura Hezbolaha u Dahiehu u južnom predgrađu Bejruta, ubivši Fouada Šokora, glavnog vojnog komandanta Hezbolaha, i sedam civila.

Generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio je definitivnim i bolnim odgovorom na izraelski napad u odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu.

BONUS VIDEO:

OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAST MINUTE AKCIJA! Zgrabite popust čak do 360€ i rezervišite svoje letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone!