PAKISTAN "U POTPUNOSTI PODRŽAVA" POZIV IRANA: Organizuje se vanredni sastanak OIC-a povodom Hanijevog ubistva

Jovana Švedić

03. 08. 2024. u 13:33

VRŠILAC dužnosti ministra spoljnih poslova Irana, Ali Bagheri Kani, pozvao je zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Pakistana, senatora Mohameda Išaka Dara, u subotu i izrazio duboku tugu iranskog naroda i rukovodstva povodom ubistva Ismaila Hanijea, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana.

ПАКИСТАН У ПОТПУНОСТИ ПОДРЖАВА ПОЗИВ ИРАНА: Организује се ванредни састанак ОИЦ-а поводом Ханијевог убиства

Tanjug

Hanije, politički lider Hamasa, ubijen je u Teheranu prilikom inauguracije iranskog predsednika, što je pojačalo tenzije na Bliskom istoku, dok je Iran okrivio Izrael za ovo ubistvo i obećao osvetu.

Prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Pakistana, zamenik premijera je izrazio slične stavove i najoštrije osudio dešavanja u Gazi i ubistvo Ismaila Haniyeha.

Iranski kolega je takođe zatražio od Dara da učestvuje na vanrednom sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC) koji se saziva na nivou ministara spoljnih poslova.

-Zamenik premijera u potpunosti podržava ovaj poziv i potvrdio je da će Pakistan aktivno učestvovati na važnom sastanku- saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U petak je premijer Šehbaz Šarif osudio ubistvo političkog lidera Hamasa dok se obraćao na sednici Nacionalne skupštine koja je usvojila rezoluciju kojom se osuđuje izraelska agresija u Gazi, kao i Hanijevo ubistvo.

Premijer je, govoreći o Izraelu, rekao da zionistička država treba da bude odgovorna za ubistvo Hanija u Teheranu gde je otišao da prisustvuje inauguraciji novog iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

Pakistan je takođe u petak obeležio dan žalosti u znak solidarnosti sa Palestincima i da bi osudio Hanijevo ubistvo i izraelsku agresiju u Gazi, koja je dovela do smrti više od 40.000 Palestinaca od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

I Iran i libanski Hezbolah su se zakleli na osvetu, optužujući Izrael za Hanijevo ubistvo, dok je Izrael izjavio da je spreman da se suoči sa bilo kakvim napadom i da će odgovoriti snažno - situacija koja je izazvala strah od regionalnog rata na Bliskom istoku.

BONUS VIDEO:

PROSLAVA RATNE MORNARICE: Vladimir Putin prisustvovao glavnoj paradi u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U TOKU JE AKCIJA POD KODNIM IMENOM PAD ZIDA - CILJ RUŠENJE VUČIĆA: U svemu učestvuje vrh SPS i Nova DSS (FOTO)