BAJDEN OPSOVAO NETANIJAHUA: Na kraju telefonskog razgovora rekao izraelskom premijeru "da ga ne uzima zdravo za gotovo"

Novosti online

04. 08. 2024. u 10:43

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden opsovao je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua tokom telefonskog razgovora u četvrtak nakon što je Netanijahu rekao da napreduju pregovori Izraela o sporazumu o prekidu vatre sa Hamasom i da će uskoro poslati delegaciju da nastavi pregovore, javio je izraelski Kanal 12.

БАЈДЕН ОПСОВАО НЕТАНИЈАХУА: На крају телефонског разговора рекао израелском премијеру да га не узима здраво за готово

Foto: Tanjug/AP

Taj medij nije naveo izvore koji su to rekli, ali ističe da je Bajden na kraju telefonskog razgovora rekao izraelskom premijeru da ga ne uzima "zdravo za gotovo".

Prema Kanalu 12, Bajden je to rekao u kontekstu izraelsko-američke saradnje u potencijalnom sveopštem ratu sa Iranom i njegovim saveznicima.

Pregovori Izraela i Hamasa, uz posredovanje SAD, Katara i Egipta, traju mesecima bez rezultata, a Bajden je ranije izneo mišljenje da je Netanijahu namerno odugovlačio razgovore zbog unutrašnjih političkih razloga, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahuova kancelarija je saopštila, reagujući na objavu Kanala 12, da premijer ne komentariše sadržaj svojih "ličnih razgovora sa američkim predsednikom".

U saopštenju se navodi da se Netanijahu "ne meša u američku politiku i da će sarađivati sa budućim predsednikom (SAD) bez obzira na to ko bude bio izabran i da očekuje da se Amerikanci takođe ne mešaju u izraelsku politiku".

Njujork tajms je objavio da je Bajden tokom razgovora rekao Netanijahuu da se ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu u sredu dogodilo u "nepovoljnom trenutku", baš kada je, prema mišljenju SAD, trebalo da bude postignut sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i o oslobađanju talaca.

Pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, list navodi da je Bajden takođe tvrdio da bi ubistvo Hanijea moglo da izazove regionalni rat.

Netanijahu je negirao da ometa pregovore, prebacujući krivicu na Hamas, navodi list.

Britanski Telegraf objavio je u subotu, pozivajući se na visokog izraelskog zvaničnika, da se Netanijahu oseća ohrabrenijim da napadne Iran nakon što je Bajden odlučio da se povuče iz kampanje za reizbor 21. jula.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

PROPALESTINSKI PROTESTANTI U VAŠINGTONU: Pogledajte kako spaljuju lik Netanjahua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U TOKU JE AKCIJA POD KODNIM IMENOM PAD ZIDA - CILJ RUŠENJE VUČIĆA: U svemu učestvuje vrh SPS i Nova DSS (FOTO)