IRAN DANAS UDARA NA IZRAEL? Očekuje se da će se u udare uključiti i Hezbolah

A.Vojinović

05. 08. 2024. u 07:00

KADA će i u kojoj meri doći do najavljene odmazde Irana i Hezbolaha zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu i visokog komandanta libanske militantne grupe Fuada Šukra u Bejrutu prošle nedelje pitanje je koje je i juče ostalo da visi u vazduhu. Ipak, prema predviđanjima neimenovanih američkih i izraelskih zvaničnika, do prvih udara iranskih vojnih snaga na izraelsku teritoriju bi moglo da dođe već danas. Očekuje se da će napad Irana na Izrael biti obimniji od prethodnog 13. aprila, te da bi se u osvetničku operaciju mogao uključiti i libanski Hezbolah, izvestio je američki portal "Aksios". SAD i Izrael se, prema izvorima, pripremaju za odbranu od potencijalnih napada.

ИРАН ДАНАС УДАРА НА ИЗРАЕЛ? Очекује се да ће се у ударе укључити и Хезболах

Tanjug

A u iščekivanju nove eskalacije došlo je do novih prekograničnih udara između Izraela i Libana u noći između subote i nedelje kada je Hezbolah lansirao na desetine raketa "kaćuša" na Izrael. Libanska grupa je navela da je najnoviji napad na naselje Bejt Hilel na severu Izraela odgovor na izraelske udare na sela Kfar Kila i Deir Siriane na jugu Libana u kojima su, kako tvrdi, ranjeni civili. Istovremeno, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je Hezbolah tokom noći ispalio baražno oko 30 raketa iz Libana na Gornju Galileju. IDF tvrde da je većinu raketa presreo sistem PVO "Gvozdena kupola", a da je jedna pogodila oblast Bejt Hilela, dok je nekoliko palo na otvorena područja, kao i da nema podataka o povređenima.

Izraelska vojska tvrdi i da je pogodila lanser koji je ispalio rakete iz oblasti Mardžajun u južnom Libanu, kao i drugu infrastrukturu Hezbolaha u blizini, te da je eliminisala artiljerijskom vatrom ciljeve u selu Odaiseh na jugu Libana. Izraelske lokalne vlasti objavile su da je u blizini Bejt Hilela bilo nekoliko raketnih udara.

Pentagon je ranije poručio da je počeo da raspoređuje dodatne ratne brodove i borbene avione u regionu kako bi pomogao u odbrani Izraela od mogućih napada Irana i njegovih saradnika. Reč je o sličnoj strategiji iz aprila ove godine, kada je Iran na izraelsku teritoriju lansirao više od 300 projektila i dronova u znak odmazde za napad na njen diplomatski kompleks u Siriji. Poznavaoci prilika ocenjuju da bi iranska odmazda ovom prilikom mogla da poprimi sličan oblik.

Palestinac ubio dve osobe

U NAPADU nožem koji je juče ujutru izvršio Palestinac Amar Odeha (34) sa Zapadne obale u gradu Holon u centralnom Izraelu ubijene su dve osobe, žena i muškarac, dok je ranjeno još dvoje ljudi. Policija je usmrtila napadača, saopštile su izraelske vlasti. Na mestu incidenta nastradala je žena starosti oko 66 godina, dok je druga žrtva, muškarac u sedamdesetim godinama, podlegao povredama u bolnici. Bezbednosni izvor rekao je da napadač nije imao dozvolu za ulazak u Izrael, kao i da je i ranije imao prekršaje. Palestinac je izbo žrtve nožem na tri različite lokacije pre nego što ga je ubio policajac, saopštila je Hitna pomoć. Policija je objavila da pretražuje područje u potrazi za mogućim saučesnikom napadača.

U međuvremenu, američki general zadužen za američke snage na Bliskom istoku Majkl Kurila stigao je u region. Iako je njegovo putovanje planirano još pre zaoštravanja situacije, očekuje se da će iskoristiti posetu da pokuša da mobiliše istu međunarodnu i regionalnu koaliciju koja je branila Izrael od napada iz Irana 13. aprila. Dodaje da će Kurila posetiti nekoliko zemalja Zaliva, Izrael i Jordan, koji će biti ključna stanica jer je odigrao značajnu ulogu tokom napada Irana na Izrael presrećući iranske dronove koji su ušle na teritoriju te zemlje i bile usmerene ka Izraelu. Jordan je, takođe, tada dozvolio američkim i izraelskim avionima da koriste jordanski vazdušni prostor za presretanje iranskih dronova.

- SAD se nadaju da će se isto ponoviti ako bude potrebno - rekao je američki zvaničnik.

Istovremeno, SAD, Kanada, Francuska, Velika Britanija, Švedska i Jordan su pozvali svoje državljane da napuste Liban što je pre moguće zbog sve jačih tenzija koje ključaju na Bliskom istoku. Ambasada SAD je upozorila svoje građane da kupe bilo koju kartu i napuste zemlju, one koje ostaju posavetovala da se pripreme za vanredne situacije i sklone na jedno mesto na duže vreme, izvestio je Si-En-En.

Velika Britanija saopštila je da šalje dodatno vojno i konzularno osoblje, te službenike graničnih snaga da pomognu u bilo kakvoj evakuaciji. London je apelovao na svoje građane da napuste Liban dok komercijalni letovi i dalje saobraćaju. Dva britanska vojna broda su već u regionu, a Kraljevsko vazduhoplovstvo je stavilo transportne helikoptere u pripravnost. Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi rekao je da bi se regionalna situacija "mogla brzo pogoršati" i kratko poručio građanima "Odmah idite".

Bajden opsovao Netanijahua?

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden navodno je opsovao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua tokom telefonskog razgovora u četvrtak nakon što je Netanijahu rekao da napreduju pregovori Izraela o sporazumu o prekidu vatre sa Hamasom i da će uskoro poslati delegaciju da nastavi pregovore, izvestio je izraelski Kanal 12, ne navodeći izvore. Dodaje se da je Bajden na kraju razgovora rekao Netanijahuu da ga "ne uzima zdravo za gotovo" u kontekstu izraelsko-američke saradnje u potencijalnom sveopštem ratu sa Iranom i njegovim saveznicima. Netanijahuova kancelarija je saopštila, reagujući na objavu Kanala 12, da premijer ne komentariše sadržaj svojih "ličnih razgovora sa američkim predsednikom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAD DALE OPŠTI BLAGOSLOV: Ovako je Miroslav Lazanski pisao o Oluji