RASTE NAPETOST U IZRAELU, ČEKA SE UDAR IZ IRANA: Navigacioni sistemi otkazuju - Stanovnicima aplikacije prikazuju da su u Bejrutu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 08. 2024. u 18:30

STANOVNICI centralnog Izraela prijavili su smetnje u aplikacijama za navigaciju kao što su Google maps, Waze i druge koje koriste GPS, a neki vozači Tel Aviva su videli na ekranima da su u Bejrutu.

РАСТЕ НАПЕТОСТ У ИЗРАЕЛУ, ЧЕКА СЕ УДАР ИЗ ИРАНА:  Навигациони системи отказују - Становницима апликације приказују да су у Бејруту (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Prekidi GPS-a izazvali su zabrinutost zbog očekivanog napada Irana nakon sličnih incidenata prijavljenih u aprilu, kada je Iran ispalio 300 projektila i dronova na Izrael u znak odmazde za ubistvo njegovog visokog zvaničnika u Damasku.

Međutim, u prošlosti su često prijavljivani prekidi GPS-a u severnom Izraelu do Libana ili oblastima u blizini Gaze, ali su bili retki u centralnom Izraelu.

IDF je ranije saopštila da ometa GPS signale usred tekućeg rata sa palestinskom terorističkom grupom Hamas u pojasu, smrtonosnih sukoba sa libanskim Hezbolahom i iranskog napada na Izrael u aprilu.

Konkretno tokom iranskog aprilskog napada na Izrael, iz izraleske vojske tvrde da su namerno poremetili navigacione aplikacije da bi ometali dronove, rakete koje koriste GPS da pogode mete u Izraelu.

Do prekida dolazi dok se Izrael priprema za preteći novi napad Irana u znak odmazde za ubistva šefa vojske Hezbolaha Fuada Šukra i šefa Hamasa Ismaila Hanija prošle nedelje. IDF nije izšao još sa komentarima o aktuelnim prekidima.

RUSKI SISTEMI ZA ELEKTRONSKO RATOVANjE ULTRA DUGOG DOMETA „MURMANSK-BN“ PRIMEĆENI U IRANU

Tokom protekle decenije, činjenica je da su ruske trupe za elektronsko ratovanje redovno dobijale inovativne sisteme naoružanja. Ruske snage definitivno imaju zastrašujuću reputaciju kada je u pitanju elektronsko ratovanje i daju sve od sebe da održe lidersku poziciju.

Iran je, očigledno, dobio ruske sisteme za elektronsko ratovanje ultra dugog dometa Murmansk-BN, s obzirom da je navodno prva slika raspoređenog sistema sinoć “isplivala”. Ova informacija je od velikog interesa za trenutno izuzetno napetu situaciju u regionu.

Kompleks Murmansk-BN je ranije bio raspoređen u Severnoj floti i na Krimu, gde je za njegovu upotrebu bio odgovoran ruski 475. centar za elektronsko ratovanje.

Kompleks Murmansk-BN se izdvaja po svojim jedinstvenim karakteristikama, uključujući domet suzbijanja koji dostiže 5 hiljada kilometara. To ga čini jednim od najmoćnijih oružja za elektronsko ratovanje na svetu.

Kompleks je postavljen na sedam kamiona, a njegove antene su postavljene na četiri teleskopska nosača visine do 32 metra.

Iranska nabavka ovih kompleksa mogla bi značajno da promeni odnos snaga u regionu. Kompleks Murmansk-BN je sposoban da značajno zakomplikuje rad radio-elektronskog oružja potencijalnog neprijatelja, što povećava odbrambenu sposobnost Irana.

Ova akvizicija bi mogla da bude važan faktor u iranskoj strategiji za jačanje svoje bezbednosti i uticaja na Bliskom istoku, međutim, ovo nije jedini sistem kojima od nedavno raspolaže Iran.

IRAN DOBIO I RAKETNE SISTEME ISKANDER

Nedavni izveštaji ukazuju da Iran može imati operativne taktičke raketne sisteme Iskander. Kako prenosi američki En-Bi-Si, juče je u Teheran sleteo transportni avion Il-76, koji je poleteo iz Rusije. Kako tvrde, Rusija je Iranu isporučila balističke rakete Iskander.

Raketni sistem Iskander je jedan od najsavremenijih razvoja u oblasti taktičkog raketnog naoružanja na svetu. Ove rakete su sposobne da gađaju ciljeve na dometu do 500-1000 kilometara sa visokom preciznošću, što ih čini veoma efikasnim sredstvom za gađanje strateški važnih ciljeva neprijatelja.

Foto Tanjug/AP

Najnovija verzija dometa 1000 kilometara, koja još zvanično nije ni u ruskom naoružanju niti ima ime, verovatno nije bila predmet ove isporuke Iranu.

Međutim, snabdevanje Irana verzijom od 500 kilometra moglo bi značajno da promeni odnos snaga u regionu. Kompleks Iskander je sposoban ne samo da nanese značajnu štetu vojnoj infrastrukturi, već i da izvrši psihološki pritisak na protivnike.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)