POLA VEKA OD TURSKE INVAZIJE: Kipar još uvek daleko od ujedinjenja

Novosti online

04. 08. 2024. u 18:18

LIDER kiparskih Turaka Ersin Tatar danas je izjavio da nema razloga za ponovne pregovore o ujedinjenju tog ostrva, nakon što su UN predložile trilateralni sastanak 13. avgusta o pokretanju tog pitanja.

ПОЛА ВЕКА ОД ТУРСКЕ ИНВАЗИЈЕ: Кипар још увек далеко од уједињења

Foto: pixabay


Tatar je negirao da je primio poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na sastanak u Njujorku zajedno sa kiparskim predsednikom Nikosom Hristodulidesom, prenosi Politiko.

- Nema zajedničke pozicije za takav sastanak - rekao je on za list Kibris, dodajući da nije bilo poziva za kiparske Turke.

Tatar je kazao da je njihov stav o uslovima za pregovore jasan, kao i da oni ne mogu početi dok se ne prizna suverena jednakost i jednak međunarodni status kiparskih Turaka.

On je dodao da su namere kiparskih Grka da pokušaju da izvrše pritisak na kiparske Turke, ističući da njegova strana neće učestvovati u tim igrama.

- Hristodulides bi trebalo da prestane da juri snove i iluzije, i da uzme u obzir realnost na ostrvu - istakao je Tatar.

Hristodulides je sinoć izjavio da je prihvatio poziv UN na sastanak 13. avgusta, koji je usledio zahvaljujući, kako je rekao, našim upornim nastojanjima ka UN i EU.

On je rekao da je Tatarevo odbijanje poziva znak prezira, pre svega prema svojim zemljacima kiparskim Turcima, ali i prema međunarodnoj zajednici, generalnom sekretaru UN i EU.

Ove godine se obeležava pola veka otkako su turske snage izvršile invaziju na Kipar, kao odgovor na puč koji je podržala Grčka, a podela ostrva je čvršća nego ikada, navodi Politiko.

BONUS VIDEO: TURSKA VOJNA VEŽBA: U znak sećanja na 50 godišnjicu turske vojne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)