OGLASIO SE PREDSEDNIK IZRAELA: Hitno postići sporazum o povratku talaca koje drži Hamas

Novosti online

04. 08. 2024. u 21:50

PREDSEDNIK Izraela Isak Hercog naglasio je danas potrebu da se brzo postigne sporazum o povratku talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Gazi.

ОГЛАСИО СЕ ПРЕДСЕДНИК ИЗРАЕЛА: Хитно постићи споразум о повратку талаца које држи Хамас

Foto Tanjug/AP


Govoreći na državnoj memorijalnoj ceremoniji posvećenoj revizionističkom cionističkom lideru Zeevu Jabotinskom, Hercog je rekao da je postizanje sporazuma "od ključnog značaja za otpor i jedinstvo".

Hercog je naveo da je najveća dužnost Izraela da hitno deluje kako bi se taoci vratili kući.

- Naša braća i sestre svakodnevno se suočavaju sa situacijama opasnim po život i mi moramo da ispunimo svoju obavezu da ih vratimo žive u njihove domove, a preminule da sahranimo u Izraelu - naglasio je predsednik Izraela.

Hercog je rekao da je Izrael spreman da se zaštiti od "osovine zla", misleći na iransku Osovinu otpora i istakao napredne odbrambene sisteme Izraela i regionalne saveznike, preneo je Tajms of Izrael.

- Još jedna važna stvar: tokom tako izazovnih vremena, moramo preuzeti odgovornost za izraelsko jedinstvo i solidarnost. Naš nacionalni otpor je na testu, a svi osećamo da unutrašnje tenzije i polarizacija rastu, upravo onda kada to najmanje možemo da priuštimo sebi. Pozivam lidere da smire situaciju, pokažu uzdržanost, uzdrže se od prelaska crvenih linija i zaštite naše društveno tkivo i solidarnost . istakao je on.

Hercog je rekao da se ne sme nauditi Izraelskim odbrambenim snagama (IDF). 

- Na osnovu obaveštajnih izveštaja, znam da naši neprijatelji slave kada vide podelu među nama. To je za njih strateški dobitak - dodao je on, očigledno misleći na desničarske grupe, među kojima su i poslanici Kneseta, koji su prošle nedelje upali u dve vojne baze zbog hapšenja vojnika zbog navodnog zlostavljanja palestinskog pritvorenika.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu takođe je govorio na ceremoniji, tvrdeći da će

- samo sve veći vojni pritisak na Hamasove ubice dovesti do postizanja svih ciljeva rata, uključujući povratak svih talaca kući i živih i preminulih.

- Iran i njegovi lakeji nastoje da nas okruže terorom. Odlučni smo da im se suprotstavimo na svakom frontu i u svakoj areni, daleko i blizu. Svako ko nam naudi platiće veoma visoku cenu - istakao je Netanijahu.

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)