uživoRAT U UKRAJINI: Ruska vojska „iskanderima‟ uništila bazu stranih plaćenika

Марија Стевановић
Marija Stevanović

05. 08. 2024. u 07:47 >> 08:55

RAT u Ukrajini, 894. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска војска „искандерима‟ уништила базу страних плаћеника

Foto AP

Lebedev: Ukrajinci šalju decu u inostranstvo u strahu od mobilizacije

Stanovnici Ukrajine, strahujući da će mobilizacija dotaći 18-godišnje građane, pokušavaju da pošalju svoju decu u inostranstvo, rekao je predstavnik proruskog pokreta otpora Sergej Lebedev.

„Sada se šuška da će se granica za mobilizaciju spustiti na 18 godina. Jedno je pričati bajke na internetu, a drugo je pratiti svoje dete u rov“, rekao je Lebedev.

Ranije je predsednik Odbora Rada za ekonomski razvoj Dmitrij Nataluha u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da se u Ukrajini oko 800 hiljada vojno sposobnih muškaraca krije od mobilizacije. Sa druge strane, ministar prosvete i nauke Ukrajine Oksen Lisovoj obavestio je da je, prema pretpostavci resora, oko 200 hiljada muškaraca podnelo dokumenta za studiranje na univerzitetima ovog leta kako bi izbegli vojsku.

Veliki gubici Ukrajine 

Oružane snage Ukrajine na granicama LNR izgubile su rekordan broj vojnika i stranih plaćenika koji su pokušali da prodru na teritoriju regiona od početka godine - oko 47.000 ljudi, rekao je vojni ekspert Andrej Maročko, prenosi Sputnjik. 

„Tokom prošlog meseca odbijeno je 188 napada protivnika na granice LNR – 55 više u odnosu na prethodni mesec. Ovo su najveći gubici ukrajinskih oružanih snaga od početka ove godine - premašili su prethodni junski maksimum, kada je broj gubitaka iznosio 34.785 militanata", rekao je on.

Maročko je dodao da su u julu ukrajinske trupe na granicama LNR izgubile 46 tenkova, dva višecevna raketna sistema RAK-SA-12, hrvatske proizvodnje, 85 stanica za elektronsko i protivbaterijsko ratovanje, 237 skladišta municije, kao i više od 700 raznih borbenih vozila.

Ruska vojska „iskanderima‟ uništila privremenu bazu stranih plaćenika u Harkovskoj oblasti

Ruska vojska je napadom operativno-taktičkog raketnog sistema iskander-M uništila privremenu bazu 80 stranih vojnika koji su učestvovali u borbama na strani Oružanih snaga Ukrajine u području Balakleje u Harkovskoj oblasti, rekao je portparol grupe Sever Ivan Bigma, prenosi Sputnjik.

Pored toga, u istom delu grupa Sever je uništila maskirne položaje i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine.

 

BONUS VIDEO:

RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAD DALE OPŠTI BLAGOSLOV: Ovako je Miroslav Lazanski pisao o Oluji