SUKOB SE NASTAVLJA "Politiko": U Evropskom parlamentu traže da se Mađarska izbaci iz Šengen zone

Novosti online

05. 08. 2024. u 11:38

GRUPA od 70 poslanika Evropskog parlamenta zatražila je od Evropske komisije da obustavi učešće Mađarske u Šengenskoj zoni nakon što je Budimpešta odlučila da ublaži vizne uslove za građane osam zemalja, uključujući Rusku Federaciju i Belorusiju, piše "Politiko".

СУКОБ СЕ НАСТАВЉА Политико: У Европском парламенту траже да се Мађарска избаци из Шенген зоне

Foto: Novossti

Prema medijskim informacijama, poslanici iz Češke i Litvanije, Danuše Nerudova i Pjatras Auštrjavčjus uputili su pismo Evropskoj komisiji sa zahtevom da usvoji hitne mere vezane za istragu odluke Mađarske.

Autori pisma ocenili da navodno ta odluka može da ugrozi ulogu šengenske zone kao bezbednog prostora za građane zemalja članica.

Poslanici su naveli da bi, „ukoliko mađarska vlada odbije da revidira svoju politiku, EK i sve članice EU trebalo da dovedu u pitanje prisustvo Mađarske u Šengenskoj zoni“. Među predviđenim merama navedeni su uvođene kontrole na mađarskim granicama i odbijanje priznavanja mađarskih viza.

„Politiko“ dodaje da pismo sadrži sedamdesetak potpisa, među kojima su bivši premijeri Belgije i Irske. Imena nisu navedena.

Ranije je nekoliko evropskih medija, uključujući „Fajnenšel tajms“, pisalo da je Mađarska odlučila da ublaži vizne uslove, uključujući i za ruske državljane. EK je već 30. jula zatražila pojašnjenje od Budimpešte u vezi sa tim korakom.

Letonski predsednik Edgars Rinkevičs je 1. avgusta zatražio da se ograniči učešće Mađarske u Šengenu zbog viznih ustupaka Rusiji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata