MASKU STIŽE KONKURENCIJA: Kina lansirala svoju verziju Starlink satelita

Novosti online

05. 08. 2024. u 14:20

KINESKA državna kompanija danas je lansirala prve satelite čiji je cilj da budu konkurencija globalnoj internet mreži Starlink američke firme Spejs Eks, javili su danas državni mediji u Kini.

МАСКУ СТИЖЕ КОНКУРЕНЦИЈА: Кина лансирала своју верзију Старлинк сателита

Foto: Tanjug

Lansiranje predstavlja važan korak u pravcu strateškog cilja Pekinga da stvori sopstvenu verziju mreže Starlink koja ima oko 5.500 satelita u svemiru i koriste je potrošači, kompanije i vladine agencije, prenosi Rojters.

Agencija navodi da takmičenje u osvajanju niže Zemljine orbite ima i vojne implikacije zbog potencijala da deluje na balans moći rivalskih sila.

Lansiranjem je rukovodila kompanija Šangaj Spejskom Satelit Tehnolodži, a izvedeno je u jednom od glavnih kineskih centara za lansiranje satelita i raketa Taijuan, u severnoj provinciji Šansi.

Projekat je deo plana poznatog kao “G60 Starlink”, koji je počeo prošle godine sa ciljem da rasporedi više od 15.000 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti.

Ovi sateliti operišu na visinama od 300 do 2.000 kilometara od Zemljine površine i prednost im je što su jeftiniji i omogućuju bezbedniju transmisiju od satelita u višoj orbiti.

Starlink, vlasništvo milijardera Ilona Maska, ima desetine hiljada korisnika u SAD i planira da doda još više desetina hiljada satelita svom sistemu, najvećem te vrste na svetu, navodi Rojters.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

SVETSKO PRVENSTVO U SURFOVANjU: Pogledajte kako psi i njihovi vlasnici surfuju na takmičenju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A KADA SU MU REKLI... Ovako je Novak Đoković reagovao kada je čuo da mu je Rafael Nadal čestitao na olimpijskom zlatu