STIŽE 96 VOJNIH HELIKOPTERA AH-64E APAČ: Poljsko Ministarstvo odbrane potpisalo ugovore sa kompanijama Boing i DŽeneral

Novosti online

05. 08. 2024. u 14:33

POLjSKO Ministarstvo odbrane potpisalo je danas ofset ugovore sa kompanijama Boing i Dženeral elektrik u vrednosti od oko 255 miliona dolara, čime se približava finalizaciji sporazuma vrednog 12 milijardi dolara za kupovinu 96 vojnih helikoptera AH-64E Apač.

СТИЖЕ 96 ВОЈНИХ ХЕЛИКОПТЕРА АХ-64Е АПАЧ: Пољско Министарство одбране потписало уговоре са компанијама Боинг и Џенерал

Foto: EPA

- Vojska Poljske uskoro će nabaviti ove helikoptere, koji će zaista ojačati našu spremnost i bezbednost pred onim što se dešava van granica Poljske, odnosno u kontekstu rata u Ukrajini - izjavio je zamenik ministra odbrane Pavel Bejda, a prenosi Rojters.

Ofset ugovori su specijalna vrsta ugovora koji služe da vlada neke zemlje kupi oružje koje proizvode kompanije iz inostranstva.

Ofset ugovor sa Boingom vredan 102 miliona dolara odnosi se na podršku održavanja za helikoptere i obuku za održavanje AH-64E, dok se ugovor sa Dženeral elektrikom u vrednosti od 135 miliona dolara odnosi na podršku za motore za "apače" i pogonske jedinice u drugim poljskim vojnim helikopterima.

U avgustu 2023. SAD su odobrile prodaju 96 AH-64E Apača i prateće opreme Poljskoj za oko 12 milijardi dolara, a kasnije te godine Poljska je sklopila prve ofset ugovore sa kompanijom Loked Martin.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

RUSKI AVION SU-34 U AKCIJI: Pogledajte kako pilot bombarduje metu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)