MASK PODNEO NOVU TUŽBU: Protiv kompanije Open AI i njenog direktora Sema Altmana

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 08. 2024. u 16:21

AMERIČKI preduzetnik i najbogatiji čovek sveta Ilon Mask podneo je novu tužbu protiv kompanije za razvoj veštačke inteligencije Open AI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, u kojoj se navodi da je Mask bio obmanut kako bio postao suosnivač Open AI.

МАСК ПОДНЕО НОВУ ТУЖБУ: Против компаније Опен АИ и њеног директора Сема Алтмана

Foto: EPA

U tužbi je navedeno da su Altman i sadašnji predsednik Open AI Greg Brokman prevarili Maska i ubedili ga da učestvuje u osnivanju kompanije, tvrdeći da će ona biti neprofitna, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

-Altman je uverio Maska da neprofitna struktura garantuje neutralnost i fokus na bezbednost i otvorenost, u korist čovečanstva, a ne vrednosti za deoničare, piše u tužbi.

U celu priču je, prema tužbi, upleten i Majkrosoft koji je nastojao da stekne uticaj u Open AI.

Mask je u junu bez objašnjena odustao od svoje prvobitne tužbe protiv Open AI,

kada je tvrdio da su čelnici firme prekršili svoje ugovorne sporazume u kojima se navodi da će razvijati veštačku inteligenciju u korist čovečanstva.

Open AI je tada odbacio ove optužbe i naveo da je Mask od početka znao da će kompanija biti orijentisana na profit i postepeno prelaziti na rad na softveru zatvorenog koda.

Kao prilog svojim tvrdnjama, kalifornijska firma je objavila i detalje iz prepiske Maska sa drugim članovima tima Open AI.

-Ovo je mnogo snažnija tužba, izjavio je Maskov advokat Mark Toberof za Njujork tajms (NYT), a prenosi portal Verdž (Verge).

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije