PO ČEMU JE JEDINSTVEN IZRAELSKI F-35 ADIR: Specijalna verzija američkog lovca pravljena posebno za IDF (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 08. 2024. u 19:00

POZNATO je da su početkom jula izraelske vazduhoplovne snage (IAF) izvele misiju dugog dometa u Jemenu protiv grupe Huti koristeći stelt avione F-35 Adir, prilagođenu verziju F-35 Lajting 2 za Izrael.

ПО ЧЕМУ ЈЕ ЈЕДИНСТВЕН ИЗРАЕЛСКИ Ф-35 АДИР: Специјална верзија америчког ловца прављена посебно за ИДФ (ВИДЕО)

Foto: AP

Udari su, isto tako precizni, izvedeni 1.700 km dalje, na objekte u lučkom gradu Hodejdi na Crvenom moru. Analitičari su istakli da je operacija bila značajna jer je pogođena meta bila toliko udaljena od Izraela i nazvali je indirektnim upozorenjem Iranu koji se nalazi na uporedivoj udaljenosti od oko 1.500 km.

FAI ima i druge, starije avione, kao što su F-15 Raam ili F-16I Sufa, koje su takođe koristili u napadu u Jemenu.

Međutim, oni nemaju karakteristike i značajne prednosti F-35 koga je teško otkriti radarom i stoga je u mogućnosti da se približi cilju na razdaljinu na kojoj može da ga dejstvuje sa raketama ili samo obeleži metu za udar.

Stoga, F-15 i F-16 su korišćeni samo za pratnju aviona za punjenje gorivom.

Foto U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Katelynn Jackson

IZRAELSKI MODIFIKOVANI (F-35I) ADIR

Izrael je jedna od retkih zemalja kojima je dozvoljeno da modifikuju lovačke avione F-35.

U početku su SAD odbile da dozvole izraelske modifikacije njihovog vodećeg aviona pete generacije, ali je vremenom postignut kompromis da Izraelci mogu da dodaju mogućnosti avionu sve dok se ništa ne promeni unutra.

IAF je letelici dao hebrejsko ime „Adir“, što znači sjajan, impozantan, jak. Izraelski F-35I opremljeni su raketama AIM-9X Sidewinder i AIM-120 AMRAAM.

Glavne promene napravljene na izraelskim F-35 su na komponentama C4I (komanda, kontrola, komunikacije, kompjuteri i obaveštajni podaci), elektronsko ratovanje i integracija oružja.

Izrael je tvrdio da mu je potreban prilagođeni, autohtono razvijen sistem elektronskog ratovanja jer su njegovi glavni neprijatelji nedržavni igrači kao što su Hamas i Hezbolah, kao i regionalne proksi grupe koje nemaju vazdušne kapacitete, ali su usavršile borbu protiv izraelske vojske.

Važna uloga pilota aviona stoga postaje identifikovanje neprijateljskih radio frekvencija, njihovo ometanje, identifikovanje i uništavanje neprijateljskih sredstava komunikacije ili sistema za navođenje oružja.

Pre nekoliko godina, IAF je dodao bombu od jedne tone u arsenal naoružanja koje koristi F-35, a koja se može postaviti u unutrašnji odeljak za naoružanje aviona bez ugrožavanja radarskog otiska aviona.

Veruje se da je to glavni razlog zašto je, u masovnom vazdušnom napadu Irana u aprilu 2024. godine, gađana vazdušna baza Nevatim, u kojoj se nalaze borbeni avioni IAF F-35 Adir.

Izraelski F-35 proglašeni su operativnim 2017. godine i prvi put su upotrebljeni u borbi 2018. godine. Izrael je u julu 2023 godine potpisao sporazum o kupovini još 25 aviona. Zemlja će na kraju imati 75 aviona pete generacije.

Izrael je inače bio prva zemlja posle SAD koja je kupila i dobila avione F-35, sa stelt tehnologijom.

Njihovo vazduhoplovstvo je u maju 2018. godine objavilo da je Izrael takođe prva zemlja koja je koristila ovaj avion u borbi. Adir je prvi put uspešno presreo krstareću raketu novembra 2023 godine.

F-35 UKRATKO

Lokid Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu.

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lokid Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi.

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha.

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

KARAKTERISTIKE F-35

Vrsta: Višenamenski lovac

Posada: 1

Maksimalna brzina 1930 km/h

Dolet: 2200 km

Maksimalna visina leta: 18.300 m

Borbeni radijus: 1100 km

Projektili: AIM-9X Sidewinder, AIM-120 AMRAAM, AIM-132 ASRAAM, JSOW, Brimstone, Meteor

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata