IRAN HOĆE DA KAZNI, ALI BEZ ŠIRENJA RATA: Teheran, kao ni G7, ne žele eskalaciju sukoba na Bliskom istoku

A.Vojinović

06. 08. 2024. u 12:45

NAPAD Irana na Izrael je neizbežan. Poručio je ovo američki državni sekretar Entoni Blinken posle sastanka sa kolegama iz G7, dodavši da je pritisak na Teheran da ogranični napad najbolji način da se izbegne regionalni rat. Lideri saveza u zajedničkom saopštenju su pozvali sve strane na uzdržanost i deeskalaciju sukoba na Bliskom istoku, istakavši da su poslednji događaji u kojima su, između ostalog, ubijeni visoki zvaničnici libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa, Fuad Šukr i Ismail Hanije, zapretili da zapale širi sukob u regionu. Iran je juče poručio da ne želi eskalaciju tenzija u regionu, ali da veruje da treba da kazni Izrael da bi se, kako ističe, sprečila dalja nestabilnost.

ИРАН ХОЋЕ ДА КАЗНИ, АЛИ БЕЗ ШИРЕЊА РАТА: Техеран, као ни Г7, не желе ескалацију сукоба на Блиском истоку

Tanjug

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani pozvao je juče SAD da prestanu da podržavaju Izrael, navodeći da međunarodna zajednica nije uspela da ispuni svoju dužnost da očuva stabilnost u regionu Bliskog istoka i da zbog toga treba da podrži kažnjavanje "agresora". I komandant Korpusa Iranske revolucionarne garde Hosein Salami ponovo je juče zapretio da će Izrael "biti kažnjen u dogledno vreme". Iranski zvaničnici, međutim, ne navode kako bi mogla da izgleda njihova odmazda zbog ubistva političkog lidera Hamasa u njihovoj prestonici, i to posle inauguracije novog šefa države.

Zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Fajner poručio je da se SAD spremaju za sve scenarije dok istovremeno pokušavaju da reaguju na moguće napade na Izrael i nastoje da se izbegne širi rat na Bliskom istoku.

- Cilj je da se smanji temperatura u regionu, odvrati i odbrani od tih napada i izbegne regionalni sukob, što je bio naš cilj, zaista, od 7. oktobra - rekao je Fajner.

Svi beže iz Libana

MINISTARSTVA spoljnih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine apelovala su na svoje državljane da napuste Liban i da ne putuju u tu zemlju zbog očekivane eskalacije sukoba sa Izraelom. Isti apel su ranije svojim građanima uputili Turska, Japan, a još ranije i SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija i Jordan. Svi su pozvali svoje građane da hitno odu iz Libana.

Pentagon je već pojačao snage u regionu. Američki mediji ocenjuju da je raspoređivanje američkih ratnih brodova i nosača aviona najvećeg obima još od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra. Uprkos tome što tvrde da su spremni za svaku situaciju, američki i izraelski zvaničnici ističu da nisu sigurni kako bi zapravo mogao da izgleda napad Irana, te da smatraju da Teheran tek treba da donese konačnu odluku o udaru i da je malo verovatno da je priveo kraju koordinaciju sa saradnicima, prenosi "Tajms of Izrael". Izraelski zvaničnici su, navodno, priznali da bi moglo biti štete i žrtava.

U međuvremenu, američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa izraelskim kolegom Joavom Galantom o, kako je saopšteno, pravu Tel Aviva na samoodbranu od pretnji iz Teherana i njegovih saradnika, kao i o koracima koje SAD preduzimaju da pojačaju zaštitu Izraela i sopstvenih snaga u regionu. Dodaje se da su pričali o nizu scenarija i odgovarajućim odbrambenim i ofanzivnim sposobnostima.

Mediji na hebrejskom su, istovremeno, objavili da Izrael razmatra pokretanje preventivnog napada na Iran, kako bi ga odvratio od udara na svoje tle. Spekulacije su do javnosti došle posle sastanka premijera Benjamina Netanijahua sa šefovima izraelskog odbrambenog sektora gde se, navodno, ova opcija našla na stolu. Bezbednosni zvaničnici su, prema izvorima, naglasili da će takav potez biti odobren samo ako Izrael dobije jasne obaveštajne podatke koji potvrđuju da se Teheran sprema da pokrene napad.

Mašal na čelu Hamasa

PALESTINSKA militantna grupa Hamas je za privremenog lidera postavila Haleda Mašala do održavanja izbora. Mašal, koji je bio vođa grupe od 1996. do 2017. godine i sada živi u Kataru, izabran je posle ubistva Ismaila Hanijea, koji je likvidiran prošle nedelje u Teheranu zajedno sa svojim telohraniteljem. Sahranjen je u petak u Kataru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKAJTE, SRBI MOGU, A NAMA JE ZABRANJENO?! Rusija u šoku zbog onog što se desilo u Parizu nakon što je Novak Đoković osvojio zlato