BRITANIJI PRETI GRAĐANSKI RAT? Posle ubistva devojčica u Sautportu razbuktali se antimigrantski protesti

A. V. V.

06. 08. 2024. u 06:15

DOK vlade zemalja sa svih meridijana apeluju na svoje građane da se hitno evakuišu iz Libana iz straha od širenja rata na Bliskom istoku, juče su sličan poziv svojim državljanima uputila rukovodstva Malezije i Nigerije, ali da se drže podalje od Velike Britanije!

БРИТАНИЈИ ПРЕТИ ГРАЂАНСКИ РАТ?  После убиства девојчица у Саутпорту разбуктали се антимигрантски протести

Tanjug

 Protesti koji su pre nedelju dana izbili na britanskim ulicama zbog ubistva tri devojčice u plesnoj školi u Sautportu proširili su se i vrhunac doživeli tokom vikenda. Zbog nereda je uhapšeno više od 150 ljudi, dok je na desetine povređeno, među kojima ima i policajaca. Američki miljarder i vlasnik "Tesle" upozorio je na svojoj društvenoj mreži "Iks" da Britaniji preti građanski rat.

Protesti su tokom vikenda izbili u Liverpulu, Halu, Bristolu, Mančesteru, Belfastu, Roteramu, Midlsborou, Boltonu, ali i drugim gradovima. Demonstranti su bacali dimne bombe, kamenje i flaše na policiju, palili prodavnice u Blekpulu. Britanski mediji pišu da su nerede razbuktale desničarske i antimuslimanske grupe, pošto su se na društvenim mrežama proširile dezinformacije da je osumnjičeni za ubistvo u Sautportu Aksel Muganva Rudakuban (17) radikalni islamista i migrant koji je prošle godine stigao u Britaniju brodom. Nadležni su demantovali ove tvrdnje istakavši da je uhapšeni napadač, iako poreklom iz Ruande, rođen u Kardifu, u Velsu.

Bogataši beže zbog većih poreza

FRANCUSKI i britanski bogataši razmatraju preseljenje u druge države da bi izbegli veće poreze pošto su nedavni izbori u njihovim zemljama stvorili političku neizvesnost.Novi narodni front, pobednik parlamentarnih izbora u Francuskoj, obećao je svojim pristalicama da će više oporezovati milijardere, a budžetska ograničenja bi mogla da nateraju buduću vladu da poveća namete za bogate, preneo je Blumberg. I britanska laburistička vlada premijera Kira Starmera planira da ukine poreske olakšice za bogate strane rezidente, uključujući i imovinu koju drže u inostranim fondovima. Agencija Henli i partneri koja savetuje veoma imućne klijente prilikom preseljenja kroz investicije navodi da su Francuzi poslali rekordan broj upita u drugom kvartalu 2024, a interesovanje klijenata iz Britanije je, takođe, bez presedana. Henli predviđa da će UAE ove godine privući najviše globalnih milionera, a na drugom i trećem mestu su SAD i Singapur, te Australija i Kanada.

Premijer Kir Starmer obećao je punu podršku policiji u akcijama protiv, kako je istakao, ekstremista koji pokušavaju da poseju mržnju. Juče je na njegovu inicijativu bio održan hitan sastanak "Kobri", posebnog odbora britanske vlade za reagovanje u vanrednim situacijama, koji okuplja ministre, državne službenike, policiju i obaveštajnu službu. Starmer je posle sastanka poručio da je dogovoren niz akcija, uključujući angažovanje armije specijalista koji će se baviti incidentima tamo gde je to potrebno, te istakao da se krivični zakon mora primenjivati i za prestupe na internetu.

Upitan da li Ujedinjeno Kraljevstvo ima dovoljno sudova i zatvorskih ćelija da procesuira presude zbog tekućih nemira, Starmer je istakao da je "zaprepašćen što je vlada dovedena u ovaj položaj", preneo je Bi-Bi-Si.

- Ali mi ćemo to uspeti. Oni koji se bave nasilnim aktivnostima osetiće punu snagu zakona. Ovo nije protest, ovo je nasilje - istakao je on.

Pojedini britanski političari su zatražili juče da se poslanici vrate u parlament ranije sa letnje pauze zbog masovnih protesta. Prema planu, oni bi u vestiministerske klupe trebalo da se vrate idućeg meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije