PREDSEDNIK BANGLADEŠA SE OGLASIO: Naredio oslobađanje opozicionog lidera, raspušta se parlament, formira se prelazna vlada

Jovana Švedić

05. 08. 2024. u 19:44

Predsednik Bangladeša Mohamed Šahabudin, kasno u ponedeljak naredio je oslobađanje opozicionog lidera Kalede Ziju nekoliko sati nakon što je premijerka šeik Hasina pobegla iz zemlje suočena sa rasprostranjenim protestima.

ПРЕДСЕДНИК БАНГЛАДЕША СЕ ОГЛАСИО: Наредио ослобађање опозиционог лидера, распушта се парламент, формира се прелазна влада

Foto: Printskrin Youtube

-Političke stranke saglasne su da raspuste parlament kako bi formirale prelaznu vladu-  saopštila je kancelarija predsednika.

U saopštenju iz kancelarije predsednika Mohameda Šahabudina navodi se da su se sve političke stranke složile da raspuste parlament kako bi formirali prelaznu vladu, kao što je ranije najavio vojni načelnik general Vaker-uz-Zaman.

Odluka je doneta nakon što su se lideri opozicionih partija, uključujući Bangladešku nacionalističku partiju (BNP) i Džamat-e-Islami, sastali sa Šahabudinom radi razgovora.

Kalida Zia, predsednik BNP-a i premijer Bangladeša u dva mandata (1991-1996 i 2001-2006), uhapšena je 2018.

Dodaje se da će svi koji su pritvoreni tokom masovnih studentskih protesta biti pušteni, dok je Zaman obećao istragu o smrti demonstranata poslednjih dana.

U saopštenju vojske navodi se da će sve kancelarije biti otvorene od utorka, nakon nedelja nasilnih demonstracija u kojima je poginulo oko 300 ljudi.

Ranije su lideri studentskog pokreta osudili Hasinu zbog navodnih kršenja ljudskih prava tokom njene 15 godina na vlasti.

- Privešćemo Hasinu pravdi čak i ako je pobegla iz zemlje- rekao je Nahid Islam, ključni koordinator protesta, novinaru u glavnom gradu Daki.

Islam je rekao da će nacrt prelazne vlade biti formulisan u naredna 24 sata.

BONUS VIDEO:

Holandska policija u Hagu vodenim topovima izmlatila Gretu Tunberg i lažne ekologe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata